Frankrijk vreest elektriciteitstekort door sluiting van kernreactoren en wil overschakelen op steenkool

Frankrijk is van plan de productie van elektriciteit uit steenkool op te voeren. De grenswaarde moet worden verhoogd met 300 uur werking van de centrale. Nu verschillende kernreactoren gesloten zijn, zit het bevoorradingsnetwerk in een krappe situatie. Steenkool maakt slechts 1 procent van de Franse vloot uit.

Frankrijk heeft nog twee kolengestookte elektriciteitscentrales. Deze winter is de sfeer gespannen over de Franse elektriciteitsvoorziening, vooral omdat enkele reactoren zijn gesloten voor inspectie na de ontdekking van technische mankementen. De grotere vraag naar elektriciteit is dan ook voelbaar en Frankrijk wil de productielimieten van kolencentrales versoepelen, meldt BFM Business.

Dit beroep mag echter niet van invloed zijn op het tijdschema voor de sluiting van kolengestookte elektriciteitscentrales. De eerste, in Saint-Avold (Lotharingen), zal in de lente van dit jaar worden gesloten. De tweede, in Cordemais (Loire Atlantique), zou in 2024 moeten sluiten, totdat een nieuwe kernreactor klaar is. Het blijft dus een optie als het netwerk intussen op andere manieren onder druk komt te staan.

Alleen in januari en februari

Het CO2-emissieplafond voor elektriciteitsproductie is vastgesteld in 2019. Om meer elektriciteit uit steenkool te kunnen produceren, zal het land dit plafond moeten verhogen. Daarom wordt tot 20 januari overleg gepleegd over een decreet dat een tijdelijke verhoging van dit maximum mogelijk maakt, uitsluitend voor de maanden januari en februari.

De huidige limiet is 700 bedrijfsuren per jaar*, en het project is van plan dit te verhogen tot 1.000 uren, aldus Les Echos. Aangezien de Saint-Avold-fabriek in het voorjaar sluit, zou zij nog 1.000 uur kunnen opereren tot eind februari. 1.000 uur zou overeenkomen met 42 dagen non-stop werking.

Het aandeel van steenkool in de Franse energiemix is echter marginaal. Het is amper 1 procent. Kernenergie is goed voor 70 procent, hydro-elektrische energie voor 12 procent, windenergie voor 10 procent en gas voor 6 procent.

(lb/ns)

*De officiële aanduiding is niet in bedrijfsuren, maar in CO2-emissies die overeenkomen met een x aantal bedrijfsuren, in dit geval 700 over het jaar.

Meer