Regering verlengt ‘lockdown’ tot 19 april (met optie tot 3 mei) en gaat strenger controleren

Sophie Wilmès (MR) – Isopix

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de lockdown in ons land te verlengen tot 19 april, met een optie op een bijkomende verlenging tot 3 mei. Er komt geen verstrenging van de maatregelen, maar de controle op de naleving ervan wordt strikter, met zwaardere boetes.

De Nationale Veiligheidsraad vergaderde meer dan 3 uur in de gebouwen van de Nationale Bank.

Het is nu wachten op de persconferentie van premier Sophie Wilmès (MR). Maar na afloop van de bijeenkomst werd meteen duidelijk dat de lockdown in ons land wordt verlengd tot 19 april. Daarbij gelden dezelfde maatregelen als tot nu het geval was.

Wat wel verandert, is dat er strenger zal toegezien worden op de naleving van de voorwaarden. De politie zal meteen optreden bij overtredingen, ‘met boetes’, viel te noteren bij de ministers die het overleg verlieten.

Vraagteken over scholen blijft

Of de scholen na de paasvakantie weer open kunnen, blijft een groot vraagteken. In principe zou dat weer kunnen, omdat 19 april de laatste dag van de vakantie is.

Maar de kans dat de lockdown na die datum echt opgeheven wordt, lijkt bijzonder klein. Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad kwam alvast geen uitsluitsel over die kwestie. De scholen zelf gaan ervan uit dat er geen heropstart komt.

Eerder op de dag kondigde ook de Franse president Emmanuel Macron een verlenging van de lockdown aan bij onze zuiderburen. Daar loopt de lockdown nu tot 15 april.