De productie van organische wijn kent in Frankrijk een aanhoudende groei. Steeds meer consumenten tonen interesse in de organische productie. Ook de Franse wijnboeren schakelen steeds meer op een organische productie over. Dat blijkt uit een rapport van het bureau AgenceBio.
Twee jaar geleden werd in Frankrijk een totale oppervlakte van 137.000 hectare organische wijngaarden geteld. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Er waren daarbij 9.784 wijngaarden in de sector actief. Dat vertegenwoordigde een toename met 21 procent tegenover het jaar voordien.
Occitanië
De organische sector vertegenwoordigde twee jaar geleden 17 procent van de totale oppervlakte die in Frankrijk voor de productie van wijn wordt gebruikt. Frankrijk heeft inmiddels Spanje voorbijgestoken als grootste producent van organische wijnen in de wereld.
Woordvoerders van de sector wijzen er daarbij op dat zes jaar geleden in Frankrijk 87 nieuwe organische wijngaarden konden worden geregistreerd. Het jaar daarop was er echter al sprake van 572 nieuwe registraties. Die aantallen bleven de volgende jaren stelselmatig verder oplopen. Twee jaar geleden maakten 3.186 nieuwe organische wijngaarden hun debuut.
De organische wijnbouw is in Frankrijk vooral geconcentreerd in Occitanië, in het zuidwesten van het land. In die regio kan de sector immers profiteren van het mediterrane klimaat. Occitanië vertegenwoordigt ongeveer 37 procent van de totale oppervlakte Franse organische wijngaarden.
Dat komt overeen met 51.101 hectare, die twee jaar geleden 1,4 miljoen hectoliter opleverden. Vijf wijngebieden – Languedoc-Roussillon, Rhône, Bordeaux, Provence en Corsica – vertegenwoordigen 79 procent van de Franse organische wijnproductie.
Grote interesse
De onderzoekers merken op dat Franse consumenten een grote interesse in organische producten vertonen. Twee jaar geleden gaf 55 procent van de Fransen aan vaak organische producten te kopen, tegenover 38 procent in het midden van het voorbije decennium.
“Dat weerspiegelt zich ook in de wijnsector”, voert onderzoeker Ipsos aan. “Twee jaar geleden heeft 54 procent van de Fransen organische wijn gedronken, tegenover 36 procent in het midden van het voorbije decennium.” In Duitsland haalt het gebruik van organische wijn een niveau van slechts 33 procent.
Er wordt nog opgemerkt dat de Franse consument van organische wijnen in het algemeen tot de jongere stadsbevolking met een hogere opleiding en een superieur inkomen behoort. Vooral Parijs toont volgens de onderzoekers een grote interesse in het product. Vastgesteld werd dat 75 procent van de bevolking van de Franse metropool al organische wijn heeft geproefd. Dat is bijna twee keer zoveel dan het Europese gemiddelde.
De omzet van de organische wijn kende in Frankrijk het voorbije decennium een sterke groei. Twee jaar geleden werden 1,1 miljard euro inkomsten gemeld. Daarmee had de sector nagenoeg een decennium met een jaarlijkse gemiddelde groei van 13 procent achter de rug.
Organische producten vertegenwoordigen in Frankrijk ongeveer 4,7 procent van de totale wijnconsumptie. In de wijnexport heeft de sector een aandeel van 6,7 procent.
Ongeveer 45 procent van omzet is te danken aan directe verkoop. Gespecialiseerde organische wijnhandelaars hebben in de totale verkoop een aandeel van amper 10 procent. Traditionele wijnhandelaars vertegenwoordigen 23 procent van de inkomsten. Supermarkten nemen 21 procent van de verkoop voor hun rekening.