Frankrijk haalt iPhone 12 uit de markt door te hoge stralingsniveaus

De verkoop van de iPhone 12 is sinds dinsdag in Frankrijk stopgezet. Dat heeft het ANFR, het Franse agentschap dat radiofrequenties controleert, beslist. Volgens hen straalt het toestel meer elektromagnetische golven uit die door het lichaam geabsorbeerd worden dan toegestaan.

In het nieuws: Het ANFR laat weten dat het Apple heeft opgedragen de iPhone 12 vanaf dinsdag 12 september van de Franse markt te halen omdat het model de limiet overschrijdt voor toegelaten elektromagnetische absorptie door het lichaam. Die waarde staat bekend als de SAR-waarde.

De details:

  • Bij specifieke tests in labo’s is gebleken dat het lichaam 5,74 watt per kilogram elektromagnetische energie absorbeert van de iPhone 12 als dat toestel in de hand wordt gehouden of in je broekzak zit. De Europese norm laat bij zo’n gebruik maar 4 watt per kilogram toe. Als de iPhone 12 op 5 centimeter afstand wordt gehouden daalt de absorptie naar 2 watt per kilogram, wat dus wel binnen de norm valt.
  • Over de precieze nadelige gevolgen voor de gezondheid van elektromagnetische straling van smartphones bestaat nog enige onduidelijkheid. Verschillende landen hebben er limieten over opgesteld om eventuele nadelige gevolgen te voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie laat op zijn website wel weten dat uit onderzoeken blijkt dat er “geen nadelige gezondheidseffecten zijn bij het gebruik van mobiele telefoons”.

Wat is het gevolg? Franse autoriteiten gaan de komende tijd controleren of er effectief nergens meer iPhone 12’s verkocht worden. Bovendien moet Apple binnen de kortste keren met een oplossing komen om de reeds verkochte toestellen aan te passen. Als dat niet mogelijk is, zal Apple die moeten terugroepen. Het gaat hierbij om een model dat sinds de tweede helft van 2020 te koop is.

Meer