Frankrijk gaat vervuilende wagens extra belasten

De Franse overheid is van plan een belasting te heffen op zware en vervuilende voertuigen. De maatregel komt er bovenop de strengere Europese regels rond CO2-uitstoot van auto’s.

Als gevolg van een nieuwe wet, verhogen de straftarieven voor voertuigen die een bepaalde drempel aan CO2-uitstoot overschrijden. Waar eigenaars van vervuilende wagens nu tot 12.500 euro moeten neertellen, zal dat bedrag in 2020 stijgen tot maximaal 20.000 euro.

‘SUV-boete’

De overheid doet daarmee een belangrijke markt pijn. Sportieve wagens behoren tot de meest vervuilende, vanwege de zware motoren en de gebrekkige brandstofefficiëntie. Toch staat dit type in voor 30 procent van de verkoop in Frankrijk. Milieuvriendelijke alternatieven zoals elektrische wagens vinden snel ingang, maar het marktaandeel blijft laag.

Volgens het Franse ministerie van Financiën zal de zogenaamde ‘SUV-taks’ de schatkist jaarlijks 50 miljoen euro opleveren. De regering wil dat geld gebruiken om autobouwers te helpen bij de shift naar schonere wagens.

Staatssteun omlaag

Tegelijk gaat Frankrijk de subsidies voor elektrische wagens verlagen, in de veronderstelling dat kostprijs ervan hoe dan ook daalt. In 2020 krijgen Fransen tot 6.000 euro korting op de aankoop van een elektrische wagen die minder dan 45.000 euro kost. Daarna gaat het bedrag omlaag.

‘Iedereen verliest: de industrie, het milieu en de koopkracht.’

Topman Franse autolobby

Vooral dat laatste is absoluut niet naar de zin van de Franse Plateforme Automobile (PFA). ‘Dit is een dubbele straf voor consumenten’, stelt Luc Chate, het hoofd van de lobbygroep. ‘De markt voor elektrische wagens kan niet ten volle groeien zonder sterke aankoopprikkels. Iedereen verliest hier: de industrie, het milieu en de koopkracht van de Fransen’, besluit hij.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20