Volgens Kathleen Depoorter (N-VA) moet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ontslag nemen door de Medista-affaire. Vandenbroucke denkt er niet aan.
- Het is een dossier waar zowel N-VA-Kamerlid Depoorter, een apotheker, als de krant Het Laatste Nieuws, nu al maanden hun tanden in zetten: de affaire-Medista. De gebeten hond is telkens dezelfde: minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
- Daarbij draait alles rond het vaccincontract en de ruzie daarover tussen twee bedrijven, Medista en het Franse multinationale Movianto. Die laatste won een aanbesteding over de opslag en distributie van COVID-19-vaccins in juni 2022, zeer tegen de zin van Medista.
- Medista nam in ware Hollywood-stijl een topadvocaat aan, Hans Rieder, én schakelde Israëlische privédetectives in, die met videotapes probeerden om alle betrokkenen via uitgezette vallen tot bekentenissen te dwingen.
- Van die tapes publiceerde Het Laatste Nieuws hele reeksen: de krant heeft het ook al maanden aan de stok met Vandenbroucke. Die wist op een bepaald moment niet dat een topambtenaar wel degelijk allerlei verklaringen aan de detectives aflegde, die beschadigend waren, over het verloop van de procedure, terwijl zijn kabinetschef Jan Bertels wél op de hoogte was.
- Gisteren kwam daar nog een schepje bovenop: Depoorter pakte vreemd genoeg niet Vandenbroucke zelf, maar eerst premier Alexander De Croo (Open Vld) aan in de Kamer.
- Volgens Depoorter had Vandenbroucke “gelogen”, en dat was “een schending van de deontologische code van de federale regering”. “Als u uw eigen code respecteert, moet de man opstappen”, zo stelde ze aan De Croo. Opvallend, omdat de N-VA normaal de regel heeft enkel ontslag te eisen als ze echt denken dat iemand van de regering wankelt.
- En nog vreemder bovendien om naar de premier te gaan, omdat Depoorter later op de middag nog Vandenbroucke zelf zou ondervragen in een interpellatie, over de zaak. “U vraagt mij om hier een antwoord te geven nog voor die interpellatie is behandeld. Wat u hier probeert te doen, is totaal onzinnig. U hebt een instrument, maar toch vraagt u mij om mijn oordeel te geven nog voor u dat instrument gebruikt hebt. Dat is politieke waanzin”, zo duwde premier De Croo logisch terug.
- Ten gronde ging het erover dat Vandenbroucke in december in de Kamer verklaarde waarom volgens hem Medista het contract verloren had: “Medista lag ook onder bij Movianto inzake kwaliteit en dienstverlening“, zo stelde hij toen.
- “Een leugen”, riep Depoorter dus, die de resultaten van de aanbesteding in een tabel in de hand hield. Daaruit bleek dat Medista beter scoorde dan Movianto op vlak van ‘dienstverlening’.
- Dat weerlegde Vandenbroucke vrij helder: hij bedoelde dat als je ‘kwaliteit’ en ‘dienstverlening’ samen telt, Movianto hoger scoorde. Een semantische discussie dus. “Ik was onvolledig, dat geef ik toe. Misschien had ik daar wat duidelijker in moeten zijn”, zo stelde Vandenbroucke.