Francken wil Marokko overtuigen niet meer te folteren, zodat eindelijk terroristen kunnen uitgeleverd worden

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zal samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) proberen om Marokko te overtuigen niet langer terroristen te folteren. Zo willen ze de dossiers deblokkeren van drie voor terrorisme veroordeelde Marokkanen die niet mogen worden uitgezet naar hun thuisland. De Raad voor Vreemdelingenbetwisting blokkeert, omdat niet kan zeker is dat ze niet gefolterd gaan worden. 

Met twee trekken ze naar Marokko:  minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Ze zijn er te gast op de Rabat Conferentie, maar de hoofdreden van hun bezoek is een gesprek met hun Marokkaanse collega’s. Want het duo wil absoluut een lastig probleem oplossen.

Het is al de derde keer dat de Raad voor Vreemdelingenbetwisting verhindert dat een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan teruggestuurd wordt naar z’n thuisland. De kans is te groot dat die daar folteringen zal moeten verduren, zo vindt de Raad. Die baseert zich onder meer op een Zweedse rechtszaak, waarbij het Europese Hof van de Rechten van de Mens op 9 januari besliste dat voor terroristen onmenselijke behandeling dreigt in Marokko en dat uitlevering dus niet kon.

Oplossing zoeken in Marokko

Dat is duidelijk niet naar de zin van Francken, die absoluut de man op een vliegtuig richting Marokko wil zetten. Daar schermen ze onder meer met een uitspraak van de Franse rechtbank, die het tegenovergestelde concludeerde: uitleveren kan wel. We gaan in Marokko “dit gevoelige probleem aankaarten”, zegt Francken aan Het Laatste Nieuws. “We hebben in de afgelopen jaren een goede en respectvolle relatie opgebouwd met onze Marokkaanse collega’s. Een bilateraal gesprek staat gepland.”

Vraag is of het N-VA-duo het folterbeleid van Marokko kunnen gaan beïnvloeden. Ze hebben niet meteen veel te bieden aan Marokko: veroordeelde terroristen opnemen is nu eenmaal niet het grootste cadeau dat je een land kan doen. 

Maar de zaak van Bilal S. en nog twee andere veroordeelde Marokkaanse terroristen is wel exemplarisch. Het gaat om drie mensen met de Marokkaanse nationaliteit, die in België verblijven. Maar doordat ze veroordeeld zijn, en het OCAD, dat terrorismedreiging beoordeelt, ze inschat als gevaarlijk, wil België ze uitzetten. Alleen, net omdat ze als terrorist veroordeeld zijn, lopen ze in Marokko ‘foltergevaar’. Een catch 22 dus, waar Francken een oplossing wil forceren. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20