Er staan regelmatig fouten in de vereenvoudigde belastingsaangifte, die naar vier miljoen Belgen wordt gestuurd. Dat kan u flink wat geld kosten en dat is onaanvaardbaar, zegt de federale ombudsman.
Vier miljoen Belgen krijgen elk jaar een vooraf ingevulde belastingaangifte toegestuurd. Volgens de federale ombudsman staan daar vaak fouten in, een gevolg van onze complexe regelgeving. Omdat we te vaak vertrouwen op die belastingaangifte, blijven die fouten ook staan. ‘Onaanvaardbaar’, klinkt het in het oordeel van ombudsman David Baele.
Wat is de VVA?
Voor alle duidelijkheid: de vereenvoudigde aangifte of VVA is niet hetzelfde als uw aangifte doen op Tax-on-web, waar ook al veel ingevuld staat. Vier miljoen Belgen krijgen elk jaar van de overheid een volledig ingevuld voorstel toegestuurd. Als er fouten instaan, kunnen ze die rechtzetten, maar als dat niet zo is, wordt de aangifte automatisch ingediend.
Dat is niet zo bij Tax-on-web, waar de burger zelf nog onderaan toestemming moet geven, en er eenvoudig aanvullingen en correcties kunnen gedaan worden.
Kinderen ten laste
Wat is nu precies het probleem dat de ombudsman aankaart? Het gaat hem specifiek over kinderen die ten laste staan. Vaak worden die in de vereenvoudigde belastingaangifte gezet onder de persoon die gekend staat als referentiepersoon in de gemeente. Nochtans heeft dat niets te maken met de berekening die u maakt om te weten wat het voordeligst is. Als een deel van het koppel zelfstandig is, bijvoorbeeld, levert dat al snel een voordeel op.
Het is, met andere woorden, te moeilijk geworden om de belastingen in te vullen. ‘Veel mensen die een VVA ontvangen, hebben hulp nodig om het na te zien. Maar de FOD Financiën biedt hen die hulp niet expliciet, terwijl hij de mensen die een klassieke aangifte moeten indienen, wel proactief helpt. Dit verschil is niet meer gerechtvaardigd omdat meer en meer belastingplichtigen met een complexe fiscale situatie een VVA ontvangen’, klinkt het bij de ombudsman.