Formule 1 heeft negatieve impact coronacrisis helemaal verteerd

In de Formule 1 stond het voorbije jaar duidelijk in het teken van de heropleving na de zware impact die de uitbraak van de coronacrisis op de sport heeft gehad. Dat blijkt uit de resultaten die het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media, het moederconcern van organisator Formula One, heeft voorgesteld.

Formula One kon over het voorbije jaar een omzet van 2,14 miljard dollar voorleggen. Dat betekende een stijging met bijna 87 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien kon ook een winst van 92 miljoen dollar worden gemeld. Twee jaar geleden was nog een verlies van 386 miljoen dollar geboekt.

Versoepelingen

De Formule 1 liet in al zijn geledingen het voorbije jaar betere resultaten optekenen. De competitie kon, in tegenstelling tot het jaar voordien, een volledig seizoen van tweeëntwintig wedstrijden afwerken, waarbij ook kon geprofiteerd worden van de versoepelingen van de beperkingen die tegen de dreigende verspreiding van het virus Covid-19 waren opgelegd.

Het jaar voordien konden uiteindelijk slechts zeventien wedstrijden worden gereden, met een aanzienlijk pakket Europese races, die vaak minder winstgevend zijn dan andere locaties. Ook een gebrek aan toeschouwers en bezoekers aan de Paddock Club waren twee jaar geleden mee verantwoordelijk voor het verlies dat uiteindelijk moest worden geboekt.

“Het voorbije seizoen kon echter een duidelijk herstel worden opgetekend”, benadrukte Stefano Domenicali, chief executive van Formula One. “We beleefden een spectaculair kampioenschap en ook zakelijk konden uitmuntende prestaties worden neergezet.”

Daarmee werd het voorbije seizoen uiteindelijk zelfs nog beter dan drie jaar geleden, voor de uitbraak van de crisis, toen een omzet van 2 miljard dollar en een winst van 19 miljoen dollar werden geregistreerd.

Veelbelovend

Formula One wijst er daarbij op vorig jaar onder meer een aantal nieuwe sponsorcontracten te hebben kunnen afsluiten. Ook de deelnemende teams konden van de verbeterde situatie profiteren. In totaal mochten de tien deelnemende renstallen een prijzengeld van 1,06 miljard dollar onder elkaar verdelen. Het jaar voordien was het prijzengeld beperkt gebleven tot 711 miljoen dollar.

Het merendeel van de omzet werd aangebracht door de inkomsten die tijdens de wedstrijden werden gegenereerd, de uitzendrechten en de sponsoring. Dat pakket liep van 1,02 miljard dollar naar 1,85 miljard dollar op. Bij de andere inkomsten was er sprake van meer dan een verdubbeling van 116 miljoen dollar naar 286 miljoen dollar.

Stefano Domenicali stelde te verwachten dat de Formula One deze positieve ontwikkeling verder zal doorzetten. Hij wees er daarbij op dat een aantal nieuwe wagens, rijders, races en regels bij het begin van het nieuwe seizoen hun opwachting zullen maken.

Inmiddels is al wel beslist om de Grote Prijs van Rusland in Sotsji van de kalender te halen. Dat is een maatregel die is genomen na de inval van Rusland in buurland Oekraïne.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20