De Amerikaanse autofabrikant Ford start een samenwerking op met een Chinees mijnbedrijf in Indonesië. De investering bedraagt 4,5 miljard dollar.
Opvallend: Ford verkiest Chinese bedrijven boven gehoor te geven aan Amerikaanse Inflation Reduction Act

Waarom is dit belangrijk?
China en de Verenigde Staten zitten in een economische strijd om elkaar af te troeven terwijl er geopolitieke oplopende spanningen zijn. Vooral de VS proberen China uit de toeleveringsketens te duwen voor strategische goederen – waaronder diegene die belangrijk zijn voor batterijen en elektrische wagens. Deze producten zullen, gezien de duurzame transitie waarop wereldwijd wordt ingezet, steeds belangrijker worden.In het nieuws: De investering in Indonesië dient voor een fabriek voor batterijmateriaal en moet leiden tot de jaarlijkse productie van 2 miljoen elektrische voertuigen.
- Ford, Amerika’s tweede grootste autofabrikant, gaat hiermee lijnrecht in tegen het beleid uit Washington om Chinese bedrijven te weren uit toeleveringsketens met kritieke producten.
- Naast het Chinese mijnbedrijf Huayou Cobalt, stapt ook het Braziliaanse mijnbedrijf Vale mee in het verhaal. Vale zal helpen om de fabriek van voldoende nikkel te voorzien.
- Vorige maand uitten Amerikaanse beleidsmakers al kritiek op het bedrijf toen bekend werd gemaakt dat Ford vanaf nu gebruik zou maken van technologie van het Chinese CATL, ’s werelds grootste batterijproducent. Zo schrijft de Financial Times.
Inflation Reduction Act
Opmerkelijk: Ford gokt erop dat het door de banden te verdiepen met Chinese bedrijven meer winst zal opstrijken dan wanneer het bedrijf de Inflation Reduction Act (IRA) zou naleven.
- Die Amerikaanse president Joe Biden lanceerde die wet om de VS een leidende positie te bezorgen op de groene energiemarkt. De VS voorziet in de IRA maar liefst 369 biljoen dollar aan belastingverminderingen en subsidies om bedrijven te stimuleren om meer in te zetten op duurzame en groene technologieën.
- Consumenten kunnen bijvoorbeeld door die wet profiteren van een belastingvermindering van 7.500 dollar als ze een elektrisch voertuig kopen De voorwaarde is wel dat de batterijen geen componenten of grondstoffen bevatten afkomstig van een ‘buitenlandse entiteit van zorg’. Daartoe behoort ook China.
- Ford gokt er dus op dat het elektrische voertuigen goedkoper zal kunnen verkopen dan zijn concurrenten die wel zullen zorgen dat consumenten kunnen genieten van deze belastingvermindering.
- Op zich is het ook onduidelijk of nikkel dat ontgonnen wordt in een derde land – in dit geval Indonesië – ook onacceptabel is voor de IRA wanneer Chinese bedrijven hier mee actief in zijn. Vooral als die bedrijven een aandeel van minder dan 50 procent uitmaken van een gezamenlijke onderneming.
(ns)