Flessen AB InBev vervangen etiketten door tatoeages

Brouwer AB InBev werkt aan een technologie die het gebruik van papieren etiketten op bierflessen overbodig maakt. Gestart wordt met een beperkte artistieke Britse editie van Beck’s, een Duits dochtermerk van AB InBev. Indien het experiment positieve resultaten oplevert, wil het concern het concern het gebruik van de technologie verder uitbreiden. Een dergelijk ingreep kan een aanzienlijke ecologische impact hebben.

‘AB InBev, de grootste brouwer van de wereld, breekt met het gebruik van papieren etiketten, die al vele decennia zijn bierflessen sieren,’ zegt Rupert Steiner, Europees correspondent van de nieuwssite MarketWatch.

‘Het bedrijf pioniert met een nieuwe technologie, die het mogelijk maakt om het merkdesign rechtstreeks op de bierflessen te tatoeëren. Indien het experiment een positieve evaluatie krijgt, zou het nieuwe concept wereldwijd kunnen worden uitgebreid. Dat kan belangrijke financiële en ecologische voordelen opleveren.’

Haasrode

Een woordvoerder van AB InBev werpt op dat de volledige economische en ecologische consequenties van de technologie nog moeten worden berekend. ‘Het is echter duidelijk dat deze nieuwe labelmethode een belangrijke besparing aan grondstoffen voor papieren etiketten kan opleveren,’ aldus het bedrijf.

De nieuwe technologie is ontwikkeld in de Tattoo Alpha Plant van AB InBev in Haasrode, in de buurt van het hoofdkwartier van de brouwer in Leuven.

De etiketloze flessen worden in Groot-Brittannië gelanceerd als onderdeel van een beperkte editie in het kader van de Beck’s Artist Series, een samenwerking tussen het Global Innovation and Technology Center van AB InBev en zes beloftevolle kunstenaars. In het kader van dat gebeuren zal AB InBev tweehonderdduizend etiketloze flessen op de markt brengen. De volledige reeks bestaat uit negen verschillende ontwerpen. 

Massamarkt

De technologie werd door AB InBev eerder al op kleinere oplages gebruikt ter gelegenheid van speciale gelegenheden. Dit is echter de eerste keer dat het concept op de bredere massamarkt wordt toegepast.

‘De ontwikkeling vertegenwoordigt een echte revolutie in de techniek voor het drukken op glas,’ zegt Simon Gerdesmann, manager van de Tattoo Alpha Print van AB InBev. ‘De consumenten zullen een bierfles op een totaal andere manier voelen en ervaren.’ Door de nieuwe technologie is het volgens de brouwer ook mogelijk om kleine series met bijzondere ontwerpen veel sneller op de markt te brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20