Fiscaal vriendelijke alternatieven voor uw spaargeld tijdens de coronacrisis

Wie een deel van zijn spaargeld wil gebruiken om een kleine onderneming financieel te steunen, kan op verschillende manieren genieten van een belastingvermindering. Door de coronacrisis hebben de regeringen in ons land die verminderingen zelfs uitgebreid.

Volgens de meest recente cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) staat er 291,9 miljard euro op onze spaarboekjes, een recordbedrag. Om dat spaargeld aan het werk te zetten hebben de regeringen in ons land nieuwe belastingverminderingen aangekondigd of bestaande verminderingen uitgebreid voor wie een deel van zijn spaargeld wil gebruiken om te investeren in ondernemingen getroffen door de coronacrisis.

De Vlaamse win-winlening

Sinds 7 oktober gelden er versoepelingen voor wie wil investeren in een lokale onderneming via een win-winlening. Dankzij zo’n lening kunt u uw geld toevertrouwen aan een middelgrote onderneming voor een bepaalde looptijd en krijgt u een jaarlijks fiscaal voordeel van 2,5 procent.

Wat is er juist versoepeld?

  • Looptijd tussen 5 en 10 jaar in plaats van 8 jaar.
  • Investeringen tot 75.000 euro in plaats van 50.000 euro.
  • Het bedrag dat ondernemingen kunnen ophalen via een win-winlening is opgetrokken van 200.000 tot 300.000 euro.
  • Belastingkrediet werd verhoogd van 30 naar 40 procent indien een onderneming over de kop gaat.
  • Kleine aandeelhouders (met maximum 5 procent van de aandelen in handen) kunnen ook via deze weg geld uitlenen.

De versoepelingen van de Vlaamse regering lijken op het eerste gezicht een succes. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) liet eerder deze week weten dat er een recordaantal win-winleningen zijn afgesloten in oktober. In oktober kwamen 375 dossiers binnen, goed voor een leenbedrag van 10,46 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2019 waren er in oktober 204 dossiers voor een bedrag van 4,45 miljoen euro.

Het Vlaamse vriendenaandeel

De commissie Economie van het Vlaams Parlement heeft donderdag het ontwerpdecreet van Crevits over het vriendenaandeel goedgekeurd. Het decreet verhuist nu naar de plenaire vergadering. Dankzij zo’n vriendenaandeel kunt u investeren in het kapitaal van een onderneming.

Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde heeft het over een laagdrempelig instrument waarmee lokale ondernemingen geld kunnen ophalen om deze moeilijke periode door te komen.

Welke voordelen biedt een vriendenaandeel?

  • U kunt tot 75.000 euro investeren in een kmo.
  • U krijgt vijf jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5 procent.
  • Ondernemers kunnen via het vriendenaandeel tot 300.000 euro ophalen.

Taxshelter voor kmo’s

Op federaal niveau kunt u gebruikmaken van de taxshelter voor kmo’s. Via de taxshelter geniet u van een belastingvermindering als u aandelen koopt van een start- of groeibedrijf.

Het is nu ook mogelijk om via een taxshelter te investeren in ondernemingen die door de coronacrisis hun omzet tussen 14 maart en 30 april met minstens 30 procent zagen dalen. Die uitgebreide belastingvermindering geldt voor particulieren die inschrijven op nieuwe aandelen op naam.

Wat houdt de taxshelter voor ondernemingen met omzetverlies juist in?

  • U kunt tot 100.000 euro investeren
  • Er geldt een belastingvermindering van 20 procent
  • U moet de aandelen vijf jaar bijhouden
  • Ondernemers kunnen een kapitaalverhoging doen van maximaal 250.000 euro

De bovenstaande regeling is specifiek voor ondernemingen met een omzetverlies van minstens 30 procent. Wie een start- of groeibedrijf wil steunen, krijgt een belastingvermindering van 30 tot 45 procent.

Meer