Bezit je een stookolietank? Dan is het nu het gepaste moment om na te gaan of die niet lekt. Indien dat het geval is, moet je de grond saneren. Vandaag worden die kosten terugbetaald door Promaz, een fonds speciaal opgericht voor die financiële tegemoetkomingen. Daar komt in maart een einde aan.
Key takeaways
- Als je bij Promaz een dossier indient om de grond te saneren na een lekkende stookolietank worden de kosten terugbetaald.
- Er komt op 28 februari 2025 een einde aan die terugbetaling.
- De gemiddelde kostprijs in de saneringsdossiers van Promaz bedraagt 75.000 euro.
Context: Wie nu of in het verleden te maken kreeg met een vervuilde bodem door een lekkende stookolietank, kan sinds 2022 een dossier indienen bij Promaz. Dat fonds, dat gefinancierd wordt door de stookoliesector, staat in voor de financiële ondersteuning wanneer je de bodem saneert.
- Promaz betaalt de kosten – die niet door de verzekering worden gedekt – terug of regelt de sanering rechtstreeks. Je moet enkel een franchisekost van 525 tot 1.525 euro (excl. btw) betalen.
- Cijfers die bevoegd Vlaams minister Jo Brouns (CD&V) heeft opgevraagd, en waarover HLN.be bericht, leren ons dat Promaz tot nu toe 1.774 dossiers heeft ontvangen, waarvan er 1.047 afkomstig zijn uit Vlaanderen.
- Toch zijn er nog heel wat lekkende olietanks die nog niet aangemeld bij Promaz. Het aantal lekkende tanks bij particulieren in het hele land wordt geschat op 6.000 à 9.500. “Voor naar schatting 4.226 tot 7.726 lekkende mazouttanks is dus nog geen dossier ingediend”, aldus Bothuyne.
- Hoewel de installatie van nieuwe stookolietanks sinds 2022 verboden is in Vlaanderen, zijn er in België in totaal nog altijd naar schatting zo’n 600.000 stuks.
In het nieuws: De tijd dringt om de bodems te saneren, althans als je op financiële steun van Promaz wilt rekenen.
- De terugbetaling van de saneringskosten wordt namelijk stopgezet. De deadline om nog een dossier bij Promaz in te dienen is 28 februari 2025.
- Wie nadien een bodemsanering uitvoert van een lek dat vandaag al gekend is, zal zelf moeten instaan voor de kosten. De gemiddelde kostprijs in de saneringsdossiers van Promaz bedraagt 75.000 euro.
Een lek in de stookolietank herkennen
Duiding: En hoe kan je een lek herkennen?
- “Heb je een bovengrondse tank, dan zie je het”, verduidelijkt Willem Voets, CEO van Promaz, in een gesprek met HLN.be. “Bij een ondergrondse tank heb je vaak last van geurhinder of verbruik dat abnormaal hoog is. Ook mazoutvlekken in de grond rondom je tank zijn een signaal.”
Vergeet niet: Als je een stookolietank bezit, moet je die regelmatig laten controleren.
- Wanneer een olietank niet meer gebruikt wordt, moet die binnen de drie jaar gereinigd en officieel buiten gebruik worden gesteld.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.