Vanaf volgende week is het mogelijk om in ons land plug-inzonnepanelen en -thuisbatterijen te kopen. Nu blijkt dat je zulke toestellen kunt plaatsen zonder dat je die moet melden bij de distributienetbeheerder Fluvius. Er komt wel een beperking van twee stekkerpanelen per huishouden.
Key takeaways
- Belgen mogen vanaf maandag draagbare plug-inzonnepanelen en -thuisbatterijen kopen.
- In Vlaanderen zal er geen meldingsplicht gelden voor wie zo’n toestel in huis haalt. Dat is wel het geval in Wallonië.
- Het vermogen van de stekkerpanelen mag wel niet meer bedragen dan 800 watt per elektriciteitsmeter.
In het nieuws: Vanaf maandag is de verkoop van plug-inzonnepanelen en -thuisbatterijen officieel toegelaten in België. Je mag die toestellen weliswaar pas gebruiken vanaf 17 april.
- Er was tot nu toe veel onduidelijkheid over de meldingsplicht voor wie dergelijke toestellen aanschaft. Eerder werd gecommuniceerd dat er een verplichte aanmelding bij Fluvius zou komen van stekkertoestellen, net zoals bij de registratie van klassieke pv-installaties en thuisbatterijen.
- Het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) laat nu aan De Tijd weten dat er geen meldingsplicht komt. Het agentschap voegt er wel aan toe dat de plug-inzonnepanelen de kaap van 800 watt per elektriciteitsmeter niet mogen overschrijden. Dat komt in de praktijk neer op een tweetal stekkerpanelen per gezin.
- “Wil je een grotere installatie, moet je naar een klassieke pv-installatie of thuisbatterij gaan”, zegt VEKA.
- De maatregel ligt bovendien in lijn met wat onze buurlanden doen. Zo geldt in Nederland een maximum van 600 watt en in Duitsland van 800 watt per huishouden.
- Volgens VEKA zal Fluvius toezien op de naleving van die beperking. Wie een grotere (stekker)installatie gebruikt dan toegelaten, riskeert een administratieve boete van 92,79 euro.
- “Als we fraude op grote schaal opmerken, hanteren we hogere bedragen. Dat wordt voor elk geval apart berekend”, voegt Fluvius eraan toe.
- Dat er geen meldingsplicht komt, betekent ook dat een digitale meter niet verplicht is bij het gebruik van plug-intoestellen.
Meldingsplicht in Wallonië
Opgelet: Het gaat hier om een Vlaamse regelgeving. In Wallonië komt er wel een meldingsplicht.
- Het Waalse gewest volgt daarmee het voorbeeld van Nederland en Duitsland.
- Die landen worden wel geconfronteerd met een groot ‘dark number’ van niet-gemelde panelen. Daarom is het volgens expert Koen Vanthournout van onderzoekinstelling VITO/EnergyVille geen onlogische keuze om in Vlaanderen geen meldingsplicht in te voeren.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.