Financiële injecties moeten modehuis Victoria Beckham boven water houden

Het Britse modehuis Victoria Beckham Holdings bleef ook vorig jaar verlieslatend. De aandeelhouders van het bedrijf hebben miljoenen ponden in het modehuis gepompt om het bedrijf tijdens de coronapandemie overeind te houden. Wel kon worden gemeld dat de geleden verliezen kleiner waren dan het jaar voordien. 

Victoria Beckham Holdings haalde vorig jaar een omzet van 36 miljoen pond. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die het modehuis nu bekend heeft gemaakt.

Het bedrijf boekte tevens een verlies van 6,8 miljoen pond. Dit vertegenwoordigde weliswaar meer dan een halvering tegenover het jaar voordien, toen een negatief resultaat van 15,6 miljoen pond diende te worden gemeld.

Nieuw bedrijfsmodel

Die verbetering schreef het bedrijf toe aan een beter beheer van zijn toeleveringsketen en een nieuw bedrijfsmodel, waarbij het merk zich meer op de rechtstreekse verkoop aan consumenten toespitste.

De verkoop van de mode voor de hogere marktsegmenten had onder de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar zwaar te lijden. Om de verspreiding van het virus Covid-19 tegen te gaan, werden de Britse winkels gedurende enkele maanden gesloten. Bovendien bleek ook het aantal internationale bezoekers aan het land een terugval te kennen.

De problemen hadden Victoria Beckham in juli vorig jaar aangezet ongeveer een vijfde van het personeel van het modelabel te laten afvloeien. Ook besliste Beckham een derde te zullen snijden in het aantal geproduceerde kledingstukken dat voor elke collectie was voorzien.

Beckham kreeg vorig jaar aanzienlijke kritiek te verduren omdat ze publieke middelen zou hebben gebruikt om aan het begin van de eerste lockdown dertig medewerkers te ontslaan. Daarbij werd erop gewezen dat Beckham zelf een nettowaarde van 335 miljoen pond weerspiegelde. De afvloeiingen werden later trouwens teruggedraaid.

Er werd nog gemeld dat het bedrijf vorig jaar gemiddeld 130 mensen in dienst had. In totaal betaalde de onderneming daarbij 9,3 miljoen pond personeelskosten. De best betaalde directeur ontving een jaarsalaris van 120.000 pond. Dat vertegenwoordigde wel een inlevering met 80 procent tegenover het jaar voordien.

Leningen

Vorig jaar moesten de aandeelhouders van het bedrijf – waaronder David en Victoria Beckham en investeerder Neo Investment Partners – het modehuis 9,2 miljoen pond aan leningen verstrekken om de onderneming tijdens de eerste maanden van de pandemie draaiende te houden.

Aandeelhouders zorgden dit jaar voor nog eens voor een injectie met 600.000 pond.

Victoria Beckham benadrukte dat het modehuis op verdere financiële steun van de aandeelhouders zou blijven vertrouwen, ondanks de aanhoudende economische onzekerheid en een verandering in strategie.

Het modehuis wees er nog op dat het merk Victoria Beckham Beauty, twee jaar geleden gelanceerd, met een verkoop van 7,3 miljoen pond een goed marktdebuut heeft gemaakt. 

De voorbije zes maanden heeft het modelabel van Beckham de prijs van zijn jurken met 40 procent verlaagd, terwijl ook naar eenvoudiger ontwerpen werd overgeschakeld om de aantrekkingskracht van de collectie te vergroten.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20