Financieel vermogen Belg is aangedikt in eerste kwartaal 2021: hoe rijk zijn we nu?

Het financiële vermogen van de Belgen is tijdens het eerste kwartaal van 2021 aangedikt met 10 miljard euro tot 1.158,3 miljard euro netto, leren cijfers van de Nationale Bank (NBB). Die stijging is voornamelijk te danken aan de stijgende beurskoersen in het eerste kwartaal.

Waarom is dit belangrijk?

Door de lage rente zijn meer en meer Belgen gestart met beleggen en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Het vermogen van de gemiddelde Belg is aangedikt dankzij de stijgende beurskoersen.

We zijn met z’n allen lichtjes rijker geworden. Als we het totale Belgische vermogen delen door het aantal inwoners (11.521.238 inwoners op 1 januari 2021) komen we uit op een gemiddeld vermogen van 100.536 euro netto per Belg, na aftrek van de schulden.

Mooie winsten voor beleggers

Die stijging is in de eerste plaats te danken aan de sterke beursprestaties gedurende het eerste kwartaal. Tijdens die periode konden de beurzen profiteren van een economische heropleving. De stevigste toenames zien we bij de beleggingsfondsen en de beursgenoteerde aandelen. De waarde van die beleggingsproducten zijn gedurende de eerste drie maanden van dit jaar gestegen met respectievelijk 8,9 en 4,9 miljard dollar.

Dat komt als geen verrassing als we naar de prestaties van de belangrijkste beursindexen kijken. Zo is de Bel20 tijdens de eerste drie maanden van dit jaar gestegen met 6,4 procent. De Eurostoxx50 ging net geen 10 procent hoger.

Ook wie in de Amerikaanse markt investeerde, kon genieten van opwaartse koersbewegingen. Gedurende diezelfde periode heeft de Dow Jones er 9,1 procent bijgedaan en de S&P500 7,3 procent. Enkel de Nasdaq heeft minder gepresteerd. Voor de techindex bleef de stijging beperkt tot 3,1 procent. Die index heeft het sinds begin dit jaar wat moeilijker door een toenemende focus op cyclische en waardeaandelen.

Waardeverminderingen voor verzekeringsproducten

De verzekeringsproducten daarentegen vertoonden waardeverminderingen voor een bedrag van 4,4 miljard dollar. Dit is een gevolg van de stijgende rentecurve in het eerste kwartaal van 2021 die een belangrijke rol speelt in de waardering van de technische voorzieningen van levensverzekeringen en pensioenrechten.

Uit de cijfers van de NBB blijkt ook dat we in het eerste kwartaal van dit jaar meer geld op de gereglementeerde spaarboekjes en de zichtrekeningen hebben geparkeerd. De deposito’s op die rekeningen zijn toegenomen met respectievelijk 3,3 en 1,3 miljard dollar. Net als in 2020 investeerden we eveneens in participaties in beleggingsfondsen (+2,3 miljard euro) en in mindere mate in beursgenoteerde aandelen (+ 0,6 miljard euro).

Tijdens het eerste kwartaal was er wel minder interesse in schuldbewijzen, zoals obligaties en kasbons, en verzekeringsproducten. De inlagen in die twee beleggingsproducten is telkens met 1,6 miljard euro afgenomen. Door de lage langetermijnrente brengen dergelijke beleggingsproducten nauwelijks geld in het laatje.

Meer schulden

We hebben met z’n allen ook meer schulden toegemaakt. De totale schuldenberg is met 4 miljard euro gestegen tot 319,9 miljard euro. Die stijging was voornamelijk voelbaar bij de hypothecaire leningen. Het totale schuldbedrag is toegenomen met 3,5 miljard euro tot 264,4 miljard euro. Door de lage rente blijven de woonleningen in trek, maar de stijgende vastgoedprijzen jagen de kredietbedragen ook de hoogte in.

De totale schulden worden afgehouden van een totaal financieel vermogen van 1.478,2 miljard euro bruto. Na aftrek van de schulden komen we dus uit op 1.158,3 miljard euro. Belangrijke kanttekening: vastgoedinvesteringen zijn niet opgenomen in de cijfers van de NBB.

(bzg)

Lees ook:

Meer