Ferrari verkoopt voor het eerst meer dan 10.000 bolides in 1 jaar

De Italiaanse sportwagenbouwer Ferrari heeft het voorbije jaar 10.131 wagens verkocht. Dat is een stijging met 9,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Italiaanse concern gemeld. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Ferrari meer dan tienduizend wagens per jaar verkoopt.

De jaaromzet van Ferrari steeg met 10 procent tot 3,76 miljard euro. De nettowinst viel echter met 11 procent terug tot 699 miljoen euro. De recordverkoop is volgens persagentschap Bloomberg alvast een aanwijzing dat de strategische keuzes van topman Louis Camilleri vruchten afwerpen.

Vernieuwing

De Italiaanse constructeur lanceerde vorig jaar vijf nieuwe modellen. Ook dat is een record. ‘Camilleri vernieuwt de portfolio van Ferrari zodat het bedrijf de gemiddelde prijzen van zijn voertuigen kan verhogen,’ klinkt het bij Bloomberg.

Beleggers lijken van de strategie van Camilleri te waarderen. Sinds hij CEO van Ferrari werd, is het aandeel van het bedrijf al met 40 procent gestegen.

Op de Amerikaanse markten liep de verkoop van Ferrari met 3 procent terug tot 2.900 wagens. ‘Dat vormt volgens Ferrari onderdeel van een geplande geografische verschuiving in het beleid van de autobouwer,’ aldus analisten.

‘In Europa en het Midden-Oosten, voor Ferrari de grootste markt van de wereld, was er anderzijds een stijging met 16 procent tot 4.895 exemplaren. In China – Hongkong, Taiwan en Macao inbegrepen – liep de verkoop zelfs met 20 procent op tot 836 eenheden. Rekening houdend met de economische impact van het dodelijke coronavirus zal die Chinese groeisnelheid dit jaar wellicht niet kunnen gehandhaafd blijven.’

Exclusiviteit

Door de lagere verkopen bij zustermerk Maserati viel de omzet van de motoren-divisie van Ferrari vorig jaar niettemin met een derde terug.

Ferrari heeft de productie de voorbije jaren sterk kunnen opvoeren, zonder daarbij echter zijn exclusieve imago te ondermijnen. Een decennium geleden was er sprake van een jaarproductie van amper 6.573 wagens. Ferrari, gecontroleerd door de holding Exor van de familie Agnelli, rekent dit jaar op een omzet van 4,1 miljard euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20