Ferrari schakelt voormalig designchef van Apple in

Jony Ive, de voormalige designer van het technologiebedrijf Apple, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Italiaanse autobouwer Ferrari. Bedoeling is dat LoveFrom, het creatieve bureau dat Ive twee jaar geleden samen met zijn zakelijke partner Marc Newson oprichtte, Ferrari onder meer helpt bij de bouw van een elektrische wagen.

De samenwerking krijgt verder ook de steun van de holding Exor, in handen van de familie Agnelli, eigenaars van Fiat en aandeelhouder van Ferrari. De collaboratie loopt volgens de partijen over meerdere jaren.

Nieuwe mogelijkheden

Jony Ive (54), die als topdesigner van Apple onder meer producten zoals de Mac, iPod en iPhone heeft helpen ontwikkelen, zal door de samenwerking met Ferrari ook worden herenigd met Eddy Cue, de directeur services van Apple die in het bestuur van de Italiaanse autobouwer zetelt.

Ive en Newson zullen bij Ferrari onder meer samenwerking met Flavio Manzoni, hoofd van het ontwerpteam van de constructeur. LoveFrom zegt in de samenwerking met Ferrari een aantal unieke en opwindende mogelijkheden te zien.

Ive verliet Apple twee jaar geleden om het creatieve collectief LoveFrom op te richten. Het Amerikaanse technologieconcern werd meteen ook de eerste klant van de nieuwe entiteit. Verder zijn Ive en Newson heel zwijgzaam gebleken over de activiteiten van LoveFrom.

Alleen Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden, maakte in oktober vorig jaar bekend een samenwerking met LoveFrom te hebben afgesloten. Daarbij moest het creatieve bureau onder meer helpen de systemen van Airbnb te hertekenen en nieuwe producten voor het platform ontwikkelen.

Partners Council

Apple werkt zelf ook aan de ontwikkeling van een eigen autoproject, dat echter in een waas van geheimhouding is gehuld. Het project kreeg recent echter wel een belangrijke tegenslag te verwerken toen bekend werd dat zijn verantwoordelijke Doug Field naar de Amerikaanse autobouwer Ford overstapt.

John Elkann, topman van Exor, kondigde in april aan dat Ferrari halverwege dit decennium zijn eerste volledig aangedreven elektrische auto op de markt wil brengen. Hij beschreef de beslissing als een mijlpaal in de geschiedenis van de Italiaanse autofabrikant.

Toen Ferrari eind vorig jaar het vertrek van topman Louis Camilleri aankondigde, werd Jony Ive al genoemd als mogelijke opvolger.

Uiteindelijk viel de keuze echter op elektronicaspecialist Benedetto Vigna, die voordien meer dan twee decennia bij de Frans-Italiaanse chipfabrikant STMicroelectronics, een van de belangrijkste leveranciers van Apple, had gewerkt.

In het kader van de nieuwe samenwerking zal Ive bij Exor ook een zetel krijgen in de Partners Council, een groep van externe adviseurs onder het voorzitterschap van George Osborne, de voormalige Britse minister van Financiën.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20