Regering werkt aan nieuwe ‘bazooka’ die kmo’s beter moet helpen

De fameuze bazooka van minister van Financiën Alexander De Croo mist zijn doel op het niveau van de kmo’s, volgens een enquête van Unizo. Ook de banksector waarschuwt voor dat probleem. De federale regering werkt nu aan een oplossing op maat van de kleinere bedrijven.

In regeringskringen bevestigt men: er wordt gewerkt op een plan specifiek om kmo’s een extra levenslijn toe te gooien. De federale regering kwam al met een eerste ‘bazooka’: een akkoord met de bankensector om zo’n 50 miljard aan overbruggingskredieten te geven, met een staatswaarborg.

Alleen, die kredieten lopen niet zo vlot. Het doel van de bazooka wordt vooral niet bereikt bij de kleinere ondernemingen. De kredieten zijn te kortlopend of te duur.

En de kleine ondernemingen zijn natuurlijk talrijken in een kmo-land zoals België. De banken maken zich daarom ook zorgen: kredieten tussen de 300.000 euro en 700.000 euro zouden wel eens veel makkelijker niet of niet meer op tijd kunnen terugbetaald worden, dan de grotere leningen. Of, de twaalf maanden die nu gelden als termijn, zullen niet volstaan: na die 12 maanden is nog niet genoeg sprake van herstel.

Een bazooka die dus meer op maat van die kleine bedrijven gemaakt is, is net wat Febelfin, de bankensector, dus vraagt. De grote baas van KBC, Johan Thijs, pleitte daar al voor, vorige week bij de voorstelling van zijn cijfers. “Bedrijven die meer tijd nodig hebben om hun lening terug te betalen, moeten een oplossing aangeboden krijgen die meer op hun maat is gemaakt.”

In alle omringende landen is men ondertussen al met plannen gekomen, specifiek voor de kmo’s: Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben maatregelen voor hen genomen. Maar dat is nog niet echt gebeurd in België, vandaar dat er nu aan een initiatief wordt gewerkt. Bovendien is er federaal beleid, maar biedt ook de Vlaamse regering opties aan, zoals een win-winlening.

Meer