Federale regering wil tijdelijke werkloosheid opnieuw soepeler toekennen

Het kernkabinet van de federale regering buigt zich vrijdag over nieuwe steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis en de lockdown te helpen. Een versoepeling van de criteria voor tijdelijke werkloosheid lijkt een certitude.

De topministers verzamelen later op vrijdag over een nieuw pakket steunmaatregelen, weet zakenkrant De Tijd. In globo gaat het om een verlenging van de maatregelen die al sinds de eerste golf gelden, zoals het systeem van tijdelijke werkloosheid. Daarbij zorgt de overheid dat werknemers 70 procent van hun normale loon ontvangen. Zo moeten zwaar getroffen bedrijven geen personeelsleden ontslaan.

Sinds enkele maanden moeten bedrijven die aanspraak willen maken op het systeem voldoen aan een hele reeks criteria. De nieuwe regering denkt eraan om die voorwaarden te laten vallen tot en met 31 maart. Ook een supplement van zo’n 5 euro per dag dat bedrijven normaal bijleggen, zou nu verhuizen naar de federale overheid.

Er is ook specifieke aandacht voor de gesloten sectoren, zoals de horeca en veel winkels. Zij zouden een geplafonneerde compensatie krijgen voor de socialezekerheidsbijdragen die ze in het derde kwartaal moeten neertellen. Mogelijk krijgen ook bedrijven die aan de gesloten ondernemingen leveren die vrijstelling als ze kunnen bewijzen dat hun omzet gedecimeerd is.

Andere denkpistes:

  • Een verlenging of uitbreiding van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun zaak gesloten moeten houden.
  • Een steunpakket voor zorgpersoneel, met bijvoorbeeld consumptiecheques.
  • Een verlaging van de bedrijfsvoorheffing die tijdelijk werklozen moeten betalen.
  • Een premie van 50 euro per maand voor kwetsbare personen, zoals mensen met een leefloon of mensen met een beperking.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20