Federale regering wil ‘derde geslacht’, naast man en vrouw

De nieuwbakken minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil non-binaire personen de kans geven om hun geslacht als ‘X’ te registreren. Dat schrijven de Mediahuis-kranten maandag.

Een non-binaire persoon is iemand die zich noch man, noch vrouw voelt en liever spreekt over een andere genderidentiteit. Vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof de transgenderwet in ons land gedeeltelijk, omdat non-binaire personen zich niet kunnen registreren onder het geslacht ‘X’. In 2018 werd overigens beslist dat er geen medische redenen of ingrepen meer nodig zijn om officieel van geslacht te veranderen.

Nu kondigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in zijn beleidsverklaring aan dat hij op dat vlak aan de slag wil. ‘Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik’, zegt hij in de kranten. ‘Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan aangegaan worden.’

Abortuskwestie

Vivaldi lijkt dus oog in oog te staan met een nieuw ethisch debat, nadat de versoepeling van de abortuswet onaanvaardbaar bleek voor CD&V. Nu kijken de christendemocraten met een meer open blik naar de transgenderwet. ‘Maar we moeten goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van een mogelijke aanpassing’, stelt voorzitter Joachim Coens.

Zo haalde het Grondwettelijk Hof aan dat iemand één keer van geslacht kan veranderen, maar elke volgende keer moet de familierechtbank tussenkomen en moeten er uitzonderlijke omstandigheden aangetoond worden. CD&V vindt het echter fout om die beperking weg te halen. ‘Een continue flipflopsituatie is bizar. Daar moeten we goed over nadenken’, aldus Coens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20