De federale minderheidsregering-Wilmès en de bankensector leggen de laatste hand aan de versoepeling van het zogenaamde bankenplan.
Waarover gaat het? Eind maart stelde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zijn ‘bankenbazooka’ met 50 miljard euro aan garanties voor. Een regeling met betalingsuitstel voor alle kredietaflossingen, hypotheken inbegrepen. ‘De gedachtegang is dat we even op de pauzeknop drukken. Alle aflossingen die nu niet kunnen gebeuren, voegen we toe aan het einde van het krediet’, verklaarde Febelfin-voorzitter Johan Thijs.
Lees ook: Betalingsuitstel voor woonkredieten: hoe werkt het, en komt u ervoor in aanmerking?
Maar? Uit een enquête van zelfstandigenorganisatie Unizo bleek twee weken geleden dat de bazooka vooral zijn doel mist bij kmo’s. De kredieten zijn te kortlopend of te duur voor kleine ondernemingen, die talrijk aanwezig zijn in ons land. Het zorgde voor bezorgdheden bij de banken, die vrezen dat kredieten tussen 300.000 en 700.000 euro veel moeilijker terugbetaald zouden worden dan de grote leningen.
In totaal genoten al 113.000 particulieren en 122.000 bedrijven betalingsuitstel, bleek halverwege mei uit een update van Febelfin. Daarnaast kregen 17.879 kmo’s in april nieuwe kredieten, tegenover 31.573 in maart. Er werd niet gezegd hoeveel kredieten gedekt werden door de staatsgarantie, maar Johan Tijs liet wel verstaan dat de maximale looptijd van 12 maanden om de staatsgarantie te krijgen, niet zou volstaan voor noodlijdende bedrijven.
En nu? Volgens de krant De Tijd zitten de federale regering en de banken in de laatste fase van gesprekken over de versoepelingen. Zo zou de definitie van een ‘gezond bedrijf’ een ruimere invulling krijgen en zijn er plannen om de looptijden van de kredieten te verlengen. Momenteel kunnen de gegarandeerde leningen tot 30 september opgenomen worden, maar die deadline verschuift naar 31 december.
Ten slotte zal het betalingsuitstel uitgebreid worden. Nu was uitstel mogelijk tot 30 september, maar ook hier zou verlenging tot eind 2020 komen.