Federale regering klopt al enkele energiemaatregelen af

Federale regering klopt al enkele energiemaatregelen af
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld) – Getty Images

Dit weekend was er al een pak goed nieuws, zeker voor de socialisten, rond de energiemaatregelen. Want zo lijkt de btw op gas en elektriciteit nu definitief op 6 procent, terwijl de accijnzen die de inkomsten die zo wegvallen moeten compenseren, geleidelijk aan zullen worden ingevoerd.

En verder is het sociaal tarief ook opnieuw verlengd, maar vooral de maatregel van extra steun voor de brede middenklasse, om een basispakket te voorzien aan gas en elektriciteit, wordt verlengd tot Q1 van 2023: nu was dat maar tot december beslist.

Dat alles moet gefinancierd worden door de taks op overwinsten, en ook een bijzonder bijdrage van de olie- en gassector. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) rekende op zo’n 4,7 miljard, maar ging daarbij wel erg ver in wat ze eiste van de sector. Regeringspartners keken het met argusogen aan.

Van Peteghem ging openlijk dwarsliggen, en beperkt alvast in de tijd de Belgische taks tot die van wat Europa oplegt, namelijk 7 maanden, in plaats van 2 jaar, zoals de groenen wilden. Het plafond is en blijft wel strenger als wat Europa vooropstelde, de taks komt er vanaf 130 euro per kilowattuur, terwijl Europa het op 180 kilowattuur zou leggen. Maar na die zeven maanden “zouden we dan nog kunnen verlengen”, merkt men fijntjes op bij Groen.

De vraag is of Engie daarmee gesust zal zijn. De relatie tussen de Franse uitbater van de kerncentrales en de federale regering blijft troebel: er is nog altijd geen akkoord over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. Ondertussen pleit de PS’er Christophe Collignon, minister in de Waalse regering en burgemeester van Huy, waar de kerncentrales staan, voor het openhouden van “vier reactoren, eerder dan twee”, vanmorgen op LN24.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.