Het is niet de taak van de Federal Reserve, maar van verkozen beleidsmakers om klimaatproblemen aan te pakken, vindt Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De Fed neemt daarmee een veel behoudender klimaatstandpunt in dan de Europese Centrale Bank (ECB).
Fed-voorzitter Powell: “Centrale bank moet zich niet met klimaatbeleid moeien”

Waarom is dit belangrijk?
Door het toenemende belang van klimaatrisico's en -criteria in de financiële wereld, rijst de vraag in welke mate centrale banken zich actief moeten opstellen in dat domein.In het nieuws: Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, nam in een toespraak bij de Zweedse centrale bank een duidelijk standpunt in: “Schoenmaker, blijf bij je leest”. “Het beleid van een centrale bank hoort niet uit te waaieren naar domeinen die niet nauw aan haar mandaat verbonden zijn”, zo verklaarde hij. “De Fed is geen klimaatbeleidsmaker.”
De details: Natuurlijk moet de centrale bank als toezichthouder erover waken dat banken en andere financiële spelers een goede kennis hebben van de financiële risico’s die met klimaatverandering te maken hebben, redeneert Powell, maar verder dan dat mag het niet gaan.
“Zonder expliciet mandaat van het Congres zou het ongepast zijn om onze beleidstools voor het monetaire beleid en het financiële toezicht te gebruiken om – bijvoorbeeld – een groenere economie te promoten”, verklaarde de Fed-baas.
Fed versus ECB
De tegenstelling: Powells visie staat tegenover die van ECB-voorzitter Christine Lagarde, die een meer klimaatbewust monetair beleid als stokpaardje heeft. De Europese Centrale Bank gaat bij haar aankopen van bedrijfsobligaties bijvoorbeeld rekening houden met klimaatscores.
De paradox: De ECB heeft volgens de statuten nochtans een strakker officieel mandaat dan de Fed.
- De Fed heeft een dual mandate, wat wil zeggen dat ze bij haar beslissing rekening moet houden met inflatiebestrijding en de economische groei. Prijsstabiliteit is dus een belangrijke, maar niet de enige doelstelling.
- De ECB heeft een single mandate, waarbij inflatiebestrijding officieel de allergrootste prioriteit is.
Het nauwere mandaat belet Lagarde dus niet om het ECB-beleid ook naar nieuwe thema’s als klimaatbestrijding te richten. De ECB argumenteert dat “de klimaatcrisis ernstige risico’s voor de economie omvat en de prijsstabiliteit beïnvloedt” en bijgevolg binnen haar mandaat valt.
Maar daar kijken critici – en nu dus ook Powell – anders tegenaan. De Fed-voorzitter stelt dat het niet te taak van de centrale bank is om sociale baten na te streven “die niet nauw aansluiten bij doelstellingen die in de statuten staan geschreven”.
(as)