Febelfin waarschuwt voor de gevaren als je je bankgegevens deelt met een onbekende voor geld: “Je pleegt een strafbaar feit”

De bankenfederatie Febelfin waarschuwt dat jongeren tot op de dag van vandaag nog altijd te los omgaan met hun cyberveiligheid. Nochtans lopen net zij in het vizier van criminelen die hun bankrekening willen gebruiken om bijvoorbeeld malafide transacties te verbergen. In dat geval wordt er gesproken van geldezels.

Waarom is dit belangrijk?

Digitaal bankieren is aan een opmars bezig. We bezoeken minder en minder een bank en regelen zelf onze financiële zaken via een app of een platform op pc. Dat is ook de criminelen niet ontgaan. Via allerhande technieken, zoals phishing, proberen ze je rekening leeg te plunderen. In andere gevallen gaan ze op zoek naar rekeningen die ze kunnen gebruiken om malafide transacties te verbergen. Het is dan ook noodzakelijk om voorzichtigheid aan de dag te leggen wanneer je online bankiert.

In het nieuws: Febelfin heeft een campagne gestart om jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren van internetfraude. Een eerder onderzoek van de federatie toont aan dat er nood is aan zo’n campagne.

  • Daaruit blijkt onder meer dat jongeren te los omgaan met hun cyberveiligheid. Zo heeft één op de vier jongeren (tussen 16 en 30 jaar) het afgelopen jaar financiële gegevens gedeeld waarbij ze zich niet goed voelden. Dat is een stijging met 8 procent tegenover 2021.
  • Ook zou 16 procent van de ondervraagde jongeren zonder te twijfelen hun bankcodes doorgeven als hun “bank” ernaar vraagt.

Zoom in: Meer en meer jongeren zijn bereid om een geldezel te worden.

  • Criminelen gebruiken de rekeningen van de geldezels om illegaal verkregen geld door te sluizen naar een andere rekening of malafide transacties te verbergen. De geldezels krijgen in ruil een vergoeding.
  • Het onderzoek van Febelfin toont aan dat maar liefst 16 procent van de ondervraagde jongeren hun bankkaart of bankgegevens zou doorgeven aan iemand die ze niet kennen in ruil voor geld. Dat percentage ligt 7 procent hoger dan vorig jaar.
  • 10 procent van de jongeren werd al eens benaderd door om geldezel te worden. Vorig jaar was dat 6 procent.

Strafbare feiten

Febelfin waarschuwt dat wie zijn rekening ter beschikking stelt aan criminelen een strafbaar feit pleegt. En dat beseft nog niet iedereen, bewijst het onderzoek van Febelfin.

  • 14 procent van de jongeren denkt dat geldezel worden, geen strafbaar feit is. “Door een bankkaart en codes uit te lenen, werken geldezels mee aan het witwassen van geld, en dat is strafbaar”, waarschuwt de federatie.

Met de nieuwe campagne wil Febelfin jongeren op het hart drukken dat makkelijk geld verdienen nooit zonder risico’s is. Dat wordt bevestigd door Stijn De Ridder van de Politie Antwerpen: “De ronselaars vertellen wat je moet doen en welke bedragen anderen al hebben verdiend op dezelfde manier. Het is zogezegd allemaal volkomen veilig, maar meestal is het ronduit gevaarlijk, ook al lijkt dat op het eerste zicht niet zo.”

(fjc)

Meer