FBI en belastingdienst openen onderzoek naar Hunter Bidens belastingen

De zoon van de Amerikaanse verkozen president, maakte woensdag bekend dat hij het onderwerp is van een federaal onderzoek naar zijn fiscale situatie. De zakelijke activiteiten van Hunter Biden in Oekraïne en China waren een geliefd doelwit van de Republikeinen tijdens de verkiezingscampagne van zijn vader.

‘Ik neem dit zeer ernstig. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat een professioneel en objectief onderzoek zal uitwijzen dat ik zaken doe op een legale en gepaste manier. Ik overleg namelijk altijd met professionele juridische raadgevers’, reageerde de jonge Biden op het onderzoek dat het parket van de staat Delaware bevolen heeft.

In hetzelfde communiqué benadrukt Joe Biden hoe trots hij is op zijn zoon. Volgens de toekomstige president vormden de vele persoonlijke aanvallen op zijn zoon de laatste maanden een grote uitdaging voor de zakenman, maar kwam die laatste daar sterker uit.

‘Criminele organisatie’

De aftredende president Donald Trump bestempelde de familie Biden als een ‘criminele organisatie’, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Trump beweerde dat Hunter ‘miljoenen dollars’ had gekregen van China, Rusland en Oekraïne, toen Biden senior vicepresident was onder Obama. Van 2014 tot 2019 had de jonge Biden een lucratieve functie in de bestuursraad van het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Ook heeft Hunter gelobbyd bij de Chinese oliereus CEFC China om te investeren in energieprojecten in de VS.

Trump en verschillende andere Republikeinen insinueerden dat het ging om gevallen van corruptie waar vader en zoon samenwerkten. Die aantijgingen werden nooit bewezen. Het parket van Delaware benadrukt dat Joe Biden niet onderzocht wordt.

Diamant als zakelijke gift

Volgens nieuwszender CNN focust het onderzoek op de zakelijke activiteiten van Hunter Biden in China. Zo wordt een cadeau onderzocht dat de topman van CEFC aan Hunter Biden gaf in 2017: een diamant van 2,8 karaat. Het ontvangen van een dergelijk geschenk kan mogelijk fiscale gevolgen hebben voor Biden, ook al ging de deal met het Chinese bedrijf uiteindelijk niet door.

CNN weet op basis van ingewijden dat de onderzoekers nagaan of Biden zijn inkomsten van een bepaalde periode wel correct heeft aangegeven bij de fiscus.

Hunter Biden is een 50-jarige jurist die verschillende consultatiebureaus en investeringsfirma’s heeft opgericht. Hij zat ook in de raad van bestuur van verschillende ondernemingen, zoals de Amerikaanse nationale spoorwegmaatschappij Amtrak. Naast zijn zakelijke activiteiten, was ook tijdens de presidentscampagne zijn drugsverleden het doelwit van Republikeinse aanvallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20