Het Internationale Energieagentschap (IEA) constateert dat “het einde van het olietijdperk” zich langzaam aandient. Dit lijkt op het eerste gezicht goed nieuws, maar IEA-directeur Fatih Birol vergeet in een opiniestuk in de Financial Times de verschillende uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.
Fata Morgana: de olieloze toekomst

Waarom is dit belangrijk?
Peak oil - door velen voorspeld voor einde 2040 - komt nu volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) toch sneller dan verwacht. De term verwijst naar het moment waarop de maximale productie van ruwe olie in de wereld wordt bereikt, waarna de productie gestaag zal afnemen, ongeacht de vraag. In 2017 schreef het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog dat die prognose enkel zou kunnen veranderen door plotselinge grote technologische doorbraken of een spectaculaire terugval van de wereldwijde economie. Dankzij de energietransitie zou die dag nu 10 jaar vroeger komen.In het nieuws. De wereld staat “aan het begin van het einde” van het tijdperk van de fossiele brandstoffen, schrijft Fatih Birol in de inleiding van het maandelijkse rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).
- Volgens hem zal de vraag naar olie, aardgas en steenkool – de drie belangrijkste bronnen van fossiele energie – zijn hoogtepunt bereiken voor het einde van dit decennium. Hun verbruik wereldwijd zal dan beginnen af te nemen ten gunste van duurzame energiebronnen.
- Voor Fatih Birol is dit een “historisch keerpunt”.
Realisme of optimisme?
Zoom in. Wat Birol niet schrijft is dat nog tal van obstakels worden overwonnen.
- De term “het einde van het olietijdperk” verhult het feit dat het gebruik van fossiele brandstoffen naar verwachting zal blijven toenemen tot 2030.
- Grote oliemaatschappijen handhaven hun productie van olie en gas tot 2030 op hetzelfde niveau of breiden deze zelfs uit.
- China blijft nieuwe kolencentrales plannen en openen. Het was in de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde groei in gas- en olievraag.
- De groeiende wereldbevolking zal leiden tot een verdere stijging in de vraag naar fossiele brandstoffen.
- Voorspellingen tonen aan dat Afrika een toename van 60 procent in CO2-uitstoot zal kennen. Latijns-Amerika een toename van 40 procent, en Azië zelfs een toename van 70 procent.
- Ondanks de groei van elektrische mobiliteit, betekent dit niet automatisch dat het gebruik van fossiele brandstoffen zal afnemen. In veel landen draaien elektrische motoren grotendeels op elektriciteit opgewekt uit fossiele bronnen.
Zoom out. Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben we (ook Belgische) leiders nodig, die de energietransitie op een slimme manier sturen. Die waren de voorbije maanden bij ons ver, soms zeer ver te zoeken.