Faroek Özgünes over cryptocriminaliteit: “Verrichtingen steeds minder anoniem”

Faroek Özgünes over cryptocriminaliteit: “Verrichtingen steeds minder anoniem”
Foto: Getty Images & Brent Geenen

Faroek Özgünes, Belgisch televisiepresentator en misdaadjournalist, gaf afgelopen zaterdag op de ‘Future of Bitcoin’-conferentie een presentatie over de criminaliteit rond de digitale activa. Hoe actief zijn criminelen binnen de cryptomarkt? Hoe gaan ze te werk en brengen ze de toekomst van Bitcoin in gevaar? De reporter geeft uitleg.

Cryptomunten zijn de afgelopen jaren een populair betaalmiddel geworden onder criminelen, die de digitale activa gebruiken om op het online zwarte web onder meer wapens, drugs en kinderporno te verhandelen. “Bitcoin maakt geen deel uit van de criminaliteit, maar wordt gebruikt als tussenstop”, zegt Özgünes.

Bruggetjes onder criminelen

Volgens de misdaadreporter maken ze daarbij niet enkel gebruik van Bitcoin, maar ook andere cryptomunten zoals Monero: een digitale munt met een private blockchain. Daar betaal je zonder informatie te verstrekken over de transactie, de ontvanger of de verzender, waardoor de verrichting anoniem blijft.

Die verrichtingen voeren ze volgens de gerechtsjournalist door op gedecentraliseerde beurzen als CryptoSwap en BTC2 waar je, in tegenstelling tot centrale beurzen als Binance, je identiteit niet bekend hoeft te maken. “Transacties kunnen dan wel worden getraceerd, maar de naam kan niet worden achterhaald, waardoor criminelen buiten schot blijven”, zegt de verslaggever.

Daarnaast zijn er doorheen de jaren professionele witwasdiensten opgericht, die de traceerbaarheid zo goed mogelijk trachten te verdoezelen. Zo zouden volgens Özgünes criminelen gebruik maken van UniJoin, een betalende service waarbij het oorspronkelijke adres wordt belemmerd via tussenpartijen.

Crimineel cryptolandschap neemt af

In 2020 werd er in totaal zo’n 1,5 miljard euro aan criminele activiteiten verhandeld, maar volgens Özgünes maakt dat vandaag nog maar “een klein deel van de totale crypto-economie uit”.

Hij zegt daarbij dat “de beginjaren een ware speeltuin voor criminelen waren”, maar met de vooruitgang binnen de digitale activa, de jacht erop “almaar meer wordt ingezet en verrichtingen steeds minder anoniem worden”.

Eerder dit jaar werd de Russische dark web-marktplaats Hydra – dat met ruim 17 miljoen gebruikers verantwoordelijk was voor een vierde van de totale cryptocriminaliteit – opgedoekt. Ook kon Europol met succes een persoon opsporen die via het dark web een huurmoordenaar inhuurde om zijn ex-vriendin te vermoorden. Hij maakte daarvoor een bedrag van 10.000 euro in Bitcoin over.

De presentator is ervan overtuigd dat de cryptocriminaliteit de komende jaren verder zal afnemen en voorspelt een bullish sentiment voor de digitale activa. “Ik ben positief ingesteld”, klinkt het.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.