Farmareus Sanofi ontslaat 1.700 mensen in Europa: ‘Onderdeel van nieuwe strategie’

De farmagigant Sanofi kondigde vrijdag aan dat hij 1.700 mensen op straat zet in Europa. 1.000 daarvan vloeien af in thuisland Frankrijk. De groep benadrukt dat de herstructurering niets te maken heeft met Covid-19, maar gewoon met een ‘nieuwe strategie’.

In december had de groep al aangegeven dat ze haar uitgaven wou ‘stroomlijnen’ en 2 miljard euro wil besparen tegen 2022. Het bedrijf zal geen onderzoek meer voeren naar diabetes, een kernactiviteit, en hart- en vaatziekten.

Het vertrekplan loopt drie jaar en is in Frankrijk ‘volledig op vrijwillige basis’, zegt voorzitter Olivier Bogillot aan het persbureau AFP. De ontslagen vallen vooral in ‘ondersteunende, commerciële en onderzoeksfuncties’. Vrijdag was er al een gesprek met de vakbonden en maandag volgt er nog één. Sanofi heeft ongeveer 100.000 werknemers wereldwijd.

Ablynx

Sanofi is sinds 2018 eigenaar van het Gentse biotechbedrijf Ablynx. Of daar ook ontslagen vallen, is nog onduidelijk. ‘De kans is wel klein, want wij doen alleen onderzoek naar antilichamen, een heel andere tak dan waar de besparingen vallen’, zegt woordvoerster Sophie Van de Wel. In België werken 1.500 mensen.

Sanofi kon het afgelopen kwartaal mooie cijfers voorleggen. De omzet steeg met 7 procent naar net geen 9 miljard euro. 24 miljoen daarvan was afkomstig van het Ablynx-medicijn Cablivi. De winst steeg 6 procent naar 6,5 miljoen.

Het bedrijf is ook bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin, dat in 2021 wordt verwacht en waarvoor de groep een extra fabriek aan het bijbouwen is in Frankrijk. Er ontstond initieel wat controverse rond het vaccin omdat Sanofi het eerst beloofd had aan de VS, maar het bedrijf werd daarvoor teruggefloten door de Franse regering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20