Farmareus Merck stopt met ontwikkelen van coronavaccins

De resultaten van zijn twee coronavaccins zijn zo slecht dat het farmabedrijf Merck beslist om de ontwikkeling stop te zetten. Dat verhoogt de druk op de al goedgekeurde vaccins en degene die nog in ontwikkeling zijn.

Er zal wel nog wat onderzoek worden gedaan naar één van de twee vaccins, in samenwerking met het International Aids Vaccine Initiative (IAVA), maar Merck zal daar niet actief meer bij betrokken zijn. Er wordt gekeken of een nieuwe manier van ontwikkelen het vaccin vooruit krijgt.

‘Uit de studies bleek dat het lichaam wel goed reageerde op de vaccins, maar de immuunreactie was minder sterk dan die bij een natuurlijk reactie en dan bij andere vacccinkandidaten’, klinkt het in een persbericht.

Medicijnen

In de plaats wil de groep focussen op de ontwikkeling van twee coronamedicijnen, MK-7110 en MK-4482. Het eerste kreeg Merck in handen door zijn concurrent Oncolmmune over te kopen in oktober vorig jaar, het tweede maakt het in samenwerking met de biotech’er Ridgeback.

Merck heeft het al langer moeilijk om overeind te blijven in de race naar een coronavaccin of -medicijn. Als het Oncolmmune niet had gekocht, had het bedrijf nog steeds geen echte behandeling tegen corona. De Amerikaanse overheid betaalde al 356 miljoen dollar (294 miljoen euro) voor 60.000 tot 100.000 dosissen van het medicijn eens het goedgekeurd is.

Leverproblemen

Ondertussen zijn er gelukkig al twee coronavaccins goedgekeurd, maar om de vaccinatiecampagne te versnellen zijn er natuurlijk nog meer nodig. Vrijdag kijkt de Europese toezichthouder EMA naar het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, Moderna en Pfizer leverden intussen al hun eerste dosissen aan ons land.

Al gaat het op dat front ook niet vanzelf. Een week geleden bleek dat Pfizer de komende weken minder dosissen zal leveren door productieproblemen en ook AstraZeneca liet al weten dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 60 procent minder zal kunnen geleverd worden dan beloofd. Dat maakt dat landen hun hele vaccinatieplan moeten herbekijken. Vlaanderen besliste al om ziekenhuispersoneel nog geen prikje te geven tot er meer duidelijkheid is.

Lees ook: Europa eist dat AstraZeneca contract nakomt

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.