Het Duitse farmabedrijf Merck legt 425 miljoen dollar (357 miljoen euro) op tafel voor zijn Amerikaanse concurrent Oncolmmune. Daarmee krijgt het de technologie voor een veelbelovende coronabehandeling in handen.
Oncolmmune zit al in de derde en laatste fase van zijn testen met het medicijn CD24Fc en kon al goede voorlopige resultaten voorleggen. Uit studies bij 75 procent van de beoogde testgroep blijkt dat patiënten met ernstige en kritieke symptomen 60 procent sneller beter werden en 50 procent minder kans hadden om te sterven.
‘Er zijn dringend nieuwe behandelingen nodig voor miljoenen mensen wereldwijd die ernstige symptomen van Covid-19 ontwikkelen’, zegt Merck-directeur Roger Perlmutter in een mededeling. ‘CD24Fc zal een belangrijke aanvulling worden voor de pijplijn van Merck met potentiële medicijnen en vaccins.’
Oncolmmune laat weten dat het ‘uitkijkt naar de samenwerking met Merck en zijn onderzoekers om ons medicijn wereldwijd uit te rollen’. De deal zou rond moeten zijn voor eind 2020.
Eerste fase
Merck werkt zelf aan een aantal coronamedicijnen en een vaccin, maar staat eigenlijk nog niet ver in vergelijking met veel sectorgenoten. Zijn medicijnen zitten nog maar in de eerste testfase en ook het vaccin is in september maar net aan zijn eerste fase begonnen, deels in het UZ Gent.
Dat kan nu wel eens veranderen. Door meteen een medicijn te kopen dat al aan het einde van zijn laatste testfase zit, kan Merck dat snel naar de markt brengen en daar de nodige inkomsten uithalen.
Remdesivir
Het toont aan hoe elk farmabedrijf op dit moment de race naar een coronabehandeling of vaccin probeert te winnen. Voorlopig is het enige voorlopig goedgekeurde medicijn remdesivir van het Amerikaanse Gilead, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde het gebruik ervan onlangs af. Er zijn te weinig bewijzen dat het effectief doet wat het beweert te doen.
Op vaccinvlak zijn er meerdere kandidaten. Pfizer, Moderna en AstraZeneca hebben alle drie de afgelopen weken voorlopige, maar statistisch relevante, resultaten van hun vaccintesten bekend gemaakt. Pfizer en Moderna beloven een effectiviteit van 95 procent, bij AstraZeneca beschermt het vaccin voor 70 procent.