Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Farmabedrijf Biogen voert strijd tegen Alzheimer op met nieuw medicijn

Logo Business AM
Business

14/01/2020 | Julie Putseys | 3 min leestijd

Biogen heeft een voorafbetaling van 75 miljoen dollar neergeteld voor het medicijn. - Isopix/Kris Tripplaar/Sipa USA.

De Amerikaanse farmareus Biogen heeft van geneesmiddelenproducent Pfizer een potentieel medicijn voor de behandeling van Alzheimer-en Parkinsonpatiënten aangekocht.

Biogen heeft een voorafbetaling van 75 miljoen dollar neergeteld voor het geneesmiddel. Pfizer heeft daarnaast recht op bijkomende mijlpaalbetalingen die kunnen oplopen tot 635 miljoen dollar. En dat voor een medicijn dat zich nog in een vroeg stadium bevindt.

De aankoop is het bewijs dat Biogen zijn strijd tegen Alzheimer verder opvoert. Op 22 oktober kondigde het al aan dat het in 2020 een aanvraag zal indienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA om een middel, genaamd aducanumab, tegen Alzheimer op de markt te brengen.

Dat kwam als een verrassing in de medische wereld omdat Biogen in maart nog twee klinische onderzoeken had afgeblazen omdat aducanumab niet zou werken. Achteraf kwam Biogen daarop terug in een persbericht, maar Alzheimeronderzoekers bleven sceptisch zolang er geen onderzoeksgegevens gepubliceerd werden.

Verstoorde biologische klok

Het nieuwe medicijn wil een oplossing bieden voor de slaapstoornissen bij Alzheimer- en Parkinsonpatiënten. ‘Het medicijn is zeer complementair aan onze bestaand portfolio van ziektemodificerende therapieën tegen Alzheimer en Parkinson’, stelt Alfred Sandrock Jr., uitvoerend vicevoorzitter voor research en ontwikkeling bij Biogen in een persbericht. ‘Veel patiënten met Alzheimer en Parkinson lijden onder slopende slaapstoornissen en agitatie. We zijn ervan overtuigd dat de regulatie van het slaap-waakritme een veelbelovende piste is om deze uitdagende symptomen de baas te zijn.’

Een verstoord slaap-waakritme, of een storing in de biologische klok, wordt in verband gebracht met een heel aantal psychiatrische en neurologische ziekten.

De deal is goed nieuws voor Pfizer die in 2019 zijn omzet zag slinken met 33 miljard dollar. De geneesmiddelenproducent eindigde op een marktwaarde van 218 miljard dollar.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama