Eetbare barcodes maken pillen en voedsel veiliger

Miniscule, eetbare barcodes verschijnen wellicht binnenkort op uw eten en medicatie.

TruTag technologies, een bedrijf dat microscopisch kleine barcodes creëert, heeft 7,5 miljoen dollar opgehaald om zijn activiteiten uit te breiden. Dat geld moet dienen voor extra innovaties en commercialisering van de barcodes.

Eetbare barcode

De idee is eenvoudig: de kleine barcodes van TruTag zijn gemaakt uit nanoporeus silicium. Dat is een stof die als veilig wordt gezien en eetbaar is. Daarom kunnen ze direct op producten, of dat nu eten of medicatie of technologie is, worden gedrukt. Met de technologie van TruTag kan er ook nog eens een schat van informatie aan zo een barcode hangen.

TruTag wil met de barcodes verschillende markten aanboren. Zo dienen de codes om medicatie te valideren en ervoor te zorgen dat namaakmedicatie meteen te herkennen valt. Een barcode zoals die van Trutag is ook eenvoudig te introduceren in het productieproces. De Amerikaanse volksgezondheidsdienst heeft silicium ook al goedgekeurd voor gebruik op medicatie en eten.

Zo werkt het:

Farma

Zowel de voedings- als de farmaceutische industrie hebben zwaar te lijden onder namaakproducten en de focus op die sectoren is dus logisch. Bananen met een keurmerk of pillen met een kleine barcode zijn dus niet erg ver meer af.

Er zijn enkele nieuwe branches waarin TruTag klanten kan vinden. Zo is de technologie er al om TruTag toe te passen op e-sigaretten. In theorie kan een e-sigaret dan een capsule met vloeistof scannen en enkel werken als het om een vloeistof van het merk zelf gaat.

Dat maakt volgens CEO Michael Bartholomeusz het grote verschil met andere technologieën die merken gebruiken om het onderscheid tussen hun merk en een vervalsing te maken. Die rekenen namelijk nog steeds op de klant om het verschil te zien. Met een barcode als die van TruTag is dat niet meer nodig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20