Key takeaways
- De voedselprijsindex van de FAO steeg in oktober met 2 procent, de tweede maand op rij met een jaar-op-jaar groei.
- De FAO prijsindex voor plantaardige olie steeg met 7,3 procent en bereikte het hoogste punt in twee jaar door zorgen over de productie.
- De FAO Vleesprijsindex daalde met 0,3 procent ten opzichte van september, voornamelijk door lagere varkensvleesprijzen en een zwakke vraag.
De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, die de internationale prijzen voor een selectie van wereldwijd verhandelde voedingsmiddelen volgt, bedroeg in oktober gemiddeld 127,4. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van de vorige maand. Dit betekent een stijging van 2 procent ten opzichte van de voorgaande maand en een stijging van 5,5 procent ten opzichte van oktober vorig jaar. Na eerder dit jaar een dieptepunt te hebben bereikt na een periode van pieken en dalen gedurende 2022-23, heeft de index nu twee opeenvolgende maanden van jaar-op-jaar groei gekend.
De belangrijkste factor die bijdroeg aan de stijging van de FAO Food Price Index was de FAO Vegetable Oil Price Index, die in oktober met 7,3 procent steeg en daarmee het hoogste niveau in twee jaar bereikte. Deze stijging werd aangewakkerd door productieproblemen die leidden tot hogere prijzen voor palm-, soja-, zonnebloem- en koolzaadolie.
Andere indexcomponenten vertoonden ook schommelingen
In oktober waren er ook schommelingen in andere indexcomponenten. De graanprijsindex van de FAO steeg met 0,9 procent dankzij stijgende exportprijzen voor tarwe en maïs. De tarweprijzen werden wereldwijd beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden in de belangrijkste exporteurs op het noordelijk halfrond, naast de herinvoering van een onofficiële bodemprijs in de Russische Federatie en de escalerende spanningen in het Zwarte Zeegebied.
De maïsprijzen stegen ook door de sterke binnenlandse vraag en transportproblemen in Brazilië als gevolg van lage rivierniveaus. De All Rice Price Index van de FAO daalde daarentegen met 5,6 procent in oktober, als gevolg van lagere indica rijstnoteringen die werden toegeschreven aan de verwachte toegenomen concurrentie tussen exporteurs na de opheffing van de exportbeperkingen voor niet-broken rijst door India.
Markttrends en invloeden
De FAO Suikerprijsindex steeg met 2,6 procent, beïnvloed door aanhoudende zorgen over de productievooruitzichten voor 2024/25 in Brazilië als gevolg van aanhoudende droge weersomstandigheden. De stijgende internationale prijzen voor ruwe olie speelden ook een rol, omdat deze de verschuiving van suikerriet naar ethanolproductie stimuleerden. Daarnaast beperkte de verzwakking van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar de stijging enigszins. De FAO Zuivelprijsindex steeg in oktober met 1,9 procent en lag gemiddeld 21,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging werd voornamelijk toegeschreven aan hogere internationale kaas- en boterprijzen, terwijl de noteringen voor melkpoeder daalden.
Vleesprijzen ook gedaald
In tegenstelling tot de algemene opwaartse trend, daalde de FAO Vleesprijsindex met 0,3 procent vanaf september. Deze daling was voornamelijk te wijten aan lagere varkensvleesprijzen als gevolg van hogere slachtcijfers in West-Europa te midden van een zwakke binnenlandse en internationale vraag. De wereldprijzen voor pluimveevlees daalden licht in oktober, terwijl de prijzen voor schapenvlees stabiel bleven. Daarentegen stegen de prijzen voor rundvlees licht, gesteund door sterkere internationale aankopen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!