Picasso duikt de cryptowereld in: familieleden van de grootmeester bieden zijn werk als NFT aan

Familieleden van Pablo Picasso willen het oeuvre van de legendarische Spaanse kunstenaar de 21ste eeuw binnenloodsen. Dat doen ze door mee te surfen op de jongste digitale trend: non-fungible tokens (NFT’s). Fans van de digitale kunstwerken kunnen binnenkort hun kans wagen om een echte Picasso aan hun portfolio toe te voegen.

Marina Picasso, kleindochter van de grootmeester, kwam samen met haar zoon Florian op het idee om een werk van hun befaamd familielid de cryptowereld in te sturen. “Op die manier hopen we een brug te bouwen tussen de NFT-wereld en de schone kunsten”, verklaart Florian Picasso aan Associated Press.

1.010 stukjes Picasso

Marina en Florian beschikken over een zeer ruime privécollectie van hun (over)grootvader. Uit dat kostbare assortiment kozen ze een keramieken vaas die Picasso in 1954 maakte. De witte vaas is versierd met verfstrepen in verschillende kleuren en werd nog nooit in het openbaar tentoongesteld. “Het werk stelt een gezicht voor en zit vol expressie”, legt Marina uit. “Het is plezierig, vrolijk. De vaas vertegenwoordigt het leven … Het is een object dat deel uitmaakte van ons intieme leven – dat van mij samen met mijn kinderen.”

Volgens Florian viel de keuze op de vaas vooral omdat het een “leuk stuk” is om te beginnen. De sprong in de NFT-wereld symboliseert volgens de achterkleinzoon van de kunstenaar volledig waar Pablo Picasso voor stond: “Dit sluit aan bij Picasso’s nalatenschap omdat we op deze manier een eerbetoon leveren aan zijn werkmethode, namelijk altijd creatief te werk gaan.”

De keramische vaas van Picasso bleef tot nu toe in handen van de privécollectie van de familie Picasso, en werd dus nooit in het openbaar tentoongesteld – foto: AP Photo/Boris Heger/Isopix

Van het oppervlak van de vaas werden 1.010 scans genomen, die zullen als NFT’s geveild worden. Een eerste deel van die digitale Picasso’s zal vrijdag via Nifty Gateway en Origin Protocol onder de hamer gaan, samen met andere NFT’s van Florian Picasso.

De kopers van zo’n digitale Picasso krijgen bovenop de NFT ook een exclusief lied, gemaakt door Florian – die DJ is – samen met zanger John Legend en rapper Nas. Daarmee wil Florian het oeuvre van zijn overgrootvader populair maken bij de jongere generaties, al is Picasso’s werk zeker nog springlevend, ook bij jongeren.

Vergeten wat een NFT is?

Even herhalen voor wie nog niet helemaal mee is met de NFT-trend: NFT’s zijn digitale kunstwerken of verzamelitems. Een NFT is uniek en staat volledig op zichzelf qua waarde, het is niet inwisselbaar voor een vaste waarde zoals valuta of goud. Door de NFT op de blockchain te plaatsen, beschikken eigenaars van een NFT over een soort certificaat van authenticiteit.

NFT’s nemen verschillende vormen aan, vaak gaat het om avatars die de eigenaars vervolgens gebruiken als profielfoto voor hun socialemedia-accounts. Maar ook filmpjes van sportprestaties, unieke fragmenten zoals filmmemorabilia of zelfs de genetische codes van kippen kunnen als NFT verkocht worden.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.