“Pulp Fiction”-NFT’s: filmstudio Miramax sleept Quentin Tarantino voor de rechter wegens schending van auteursrechten

Filmstudio Miramax klaagt regisseur Quentin Tarantino aan voor zijn plannen om non-fungible tokens (NFT’s) uit te brengen die gebaseerd zijn op “Pulp Fiction”, een film die hij heeft geschreven en geregisseerd. Miramax beweert dat Tarantino niet de rechten heeft om dergelijke NFT’s te lanceren.

De recente NFT-plannen van Hollywood-regisseur Quentin Tarantino hebben veel stof doen opwaaien onder cinefielen. Ze trokken ook de aandacht van Miramax, de studio die de film uit 1994 distribueerde. En niet op een positieve manier.

Harvey Weinstein

Miramax daagt Tarantino voor het gerecht, omdat ze in het project onder meer een schending van de auteursrechten zien. Miramax werd opgericht door zedendelinquent Harvey Weinstein (en zijn broer Bob) en is tegenwoordig eigendom van Universals moederbedrijf ViacomCBS. De studio werd in het leven geroepen om onafhankelijke films te distribueren die de grote studio’s commercieel niet haalbaar achtten.

Volgens een kopie van de aanklacht, die door cryptonieuwssite Decrypt werd gelezen, beschuldigt Miramax Tarantino ook nog van contractbreuk, inbreuk op het handelsmerk en oneerlijke concurrentie.

“Tarantino zou anderen ten onrechte het idee kunnen geven dat Miramax betrokken is bij zijn NFT-project of dat ze gelijkaardige aanbiedingen mogen doen. Enkel Miramax heeft het recht om NFT’s gebaseerd op zijn uitgebreide filmbibliotheek te ontwikkelen, marketen en verkopen”, aldus de aanklacht.

Welles-nietes

Tarantino heeft nog niet gereageerd op de hetze, maar één van zijn advocaten wel. De jurist beweert dat Tarantino’s “Pulp Fiction”-contract met Miramax zo in elkaar zit dat de filmmaker de rechten behoudt van o.a. de publicatie van het script en “interactieve media”. Hij zou dus volledig in zijn recht staan.

Een woordvoerder van Miramax kwam er echter weer op terug en liet weten dat het verhaal van Tarantino’s advocaat niet klopt. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd…

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20