Familie Colruyt bouwt mee aan fabriek voor groene waterstof in Terneuzen

De energieholding van de supermarktfamilie Colruyt bouwt mee aan een groene waterstoffabriek in de haven North Sea Port (Gent en Terneuzen).

Dat kondigt Daan Schalk, de CEO van North Sea Port, aan. Virya Energy, de energieholding van de Colruyts, tekende daartoe een samenwerkingsovereenkomst met de waterstofspecialist VoltH2, het bedrijf van energiepionier André Jurres. De technische details:

  • De fabriek komt op een industrieel perceel van 30.000 vierkante meter in het havengebied in Terneuzen.
  • VoltH2 voorziet de bouw van een 25 MW elektrolyse-eenheid.
  • De fabriek zal jaarlijks tot 3.600 ton groene waterstof produceren.
  • Het ontwerp van de groene waterstoffabriek is bovendien uitbreidbaar, zodat later de productie nog verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd kan worden.
  • De locatie is toegankelijk via de weg, het spoor en de waterwegen voor de levering en distributie van groene waterstof in de ruimere omgeving.
  • De investering is voor de eerste fase begroot op 35 tot 40 miljoen euro.
  • De hernieuwbare energiebron voor het productieproces van de waterstof wordt niet vermeld.

Wat is groene waterstof?

Waterstof is een mogelijke drager van energie voor tal van economische activiteiten. Als waterstof (H2) via elektrolyse door middel van elektriciteit geproduceerd wordt, komt daarbij geen CO2 vrij. Een groene energiedrager dus, zou je op het eerste gezicht denken. Maar de ontstane waterstof is pas echt groen te noemen als ook de gebruikte elektriciteit in dat elektrolyse-proces ecologisch is opgewekt, bijvoorbeeld met windenergie.

Groenewaterstofhub

Met de nieuwe hub wil North Sea Port zich profileren als ‘waterstofhub in West-Europa’ en als ‘cluster voor duurzame brandstoffen in Nederland’. Het terrein ligt dicht bij een bestaande Bio LNG producent en nabij twee biostoom- en bio-ethanolprojecten in ontwikkeling.

Met het project breidt het energie-imperium van de familie Colruyt, dat via Colruyt Group eerder deze maand ook verrassend fitnessketen JIMS kocht, weer uit. Colruyt Group lanceerde zich onlangs via dochterbedrijf DATS 24 op de markt van biogas en groene stroom voor woningen.

Lees ook: Groene waterstof: België denkt in miljoenen, onze buren in miljarden

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20