Virya Energy, het energiebedrijf van de supermarktfamilie Colruyt, kondigt samen met de Vlaamse gemeenten en industriepartner Messer de definitieve investeringsbeslissing aan voor een hernieuwbare waterstoffabriek in Zeebrugge. “Dat maakt de weg vrij voor duurzame mobiliteit en industrie.”
Familie Colruyt bouwt fabriek voor groene waterstof in Zeebrugge

Waarom is dit belangrijk?
Waterstof (H2) is een mogelijke CO2-vrije energiedrager voor tal van industriële activiteiten en kan ook auto's, vrachtwagens en straks misschien zelfs vliegtuigen aandrijven. De Europese doorbraak hangt af van twee zaken. Kunnen energiespelers de waterstof grootschalig en op een duurzame wijze produceren en opslaan, en komt er een netwerk van regionale pijpleidingen?In het nieuws: Drie bedrijven kondigen de laatste procedurestap aan voor de bouw van een fabriek die vanaf 2026 groene waterstof zal produceren in Zeebrugge:
- Virya Energy, het energiebedrijf van de familie Colruyt
- Hyoffgreen, een samenwerking tussen Vlaamse Energieholding (VEH) en Z-Kracht. Dat zijn twee vehikels waar Vlaamse gemeenten achter schuilen.
- Messer, de Duitse specialist in industriële, medische en speciale gassen
Windmolens
Concreet: Het gaat om een elektrolyser die bij voltooiing een initiële capaciteit van 25 megawatt (MW) zal hebben, met uitbreidingsmogelijkheden tot 100 MW.
- Elektrolyse is het chemisch afsplitsingsproces waarbij je waterstof uit water haalt, met de hulp van stroom. Alleen als die elektriciteit van een duurzame bron komt, zoals windmolens, spreekt men van groene waterstof.
- De bedoeling is in Zeebrugge vooral de stroom van de windmolenparken op zee te gebruiken.
- Elektrolyser-bouwer John Cockerill en engineeringgroep Besix waren eerder al aan boord gehaald voor de bouw van de fabriek.
- “Hyoffwind zal de flexibiliteit en stabiliteit van het Belgische energiesysteem verbeteren. Het zal zo helpen de uitdagingen aan te gaan rond de schommelingen in de productie van hernieuwbare elektriciteit”, klinkt het.
- Bovendien zal de fabriek, gelegen in de Port of Antwerp-Bruges, een “strategisch onderdeel” uitmaken van een toekomstig internationaal waterstofnetwerk. Dat zal productiesites en industriële zones in Noordwest-Europa met elkaar verbinden.
- “De centrale zal jaarlijks bijdragen aan een CO2-reductie van 25.000 ton in de mobiliteits- en industriesectoren”, becijferden de drie bedrijven.

Geciteerd: “Met Hyoffwind nemen we in Vlaanderen onze waterstof-pioniersrol op”, zegt Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) in een mededeling. “Naast energiebesparing en elektrificatie, speelt waterstof een belangrijke rol in de verduurzaming van industrie en transport. Hoewel we in Vlaanderen zowel lokaal geproduceerde als geïmporteerde waterstof nodig zullen hebben, is dit project van belang om de nodige expertise op te bouwen zodat we dit soort waterstof-fabrieken ook in het buitenland kunnen bouwen.”