De olieprijs is gestegen tot het hoogste niveau in bijna drie jaar nadat het oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+) er niet zijn in geslaagd om tot een olie-akkoord te komen. De gesprekken zijn voor onbeperkte tijd uitgesteld.
Falende gesprekken OPEC+ jagen olieprijzen hoger tot hoogste niveau in bijna drie jaar
Waarom is dit belangrijk?
Bedoeling van de gesprekken tussen OPEC en de olieproducerende bondgenoten was om tot een overeenkomst te komen wat de olievoorraad betreft. Door aan die voorraad te sleutelen kunnen de olieproducerende landen de prijs van het zwart goedje beïnvloeden. Die is fors gestegen nu de wereldwijde economieën met mondjesmaat heropenen. Nu er geen akkoord is, gelden de bestaande afspraken over de olieproductie.De olieproducerende landen hebben geen akkoord bereikt over het productiebeleid voor augustus en daarna. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waren één van de dwarsliggers. De vereniging van zeven emiraten stemde tegen het voorstel om de productie ook te blijven beperken na april 2022. Dat was de datum waarover de olieproducerende landen bij de start van de coronapandemie een akkoord hadden bereikt.
Gefaalde onderhandelingen
Vorige week begonnen de gesprekken tussen de OPEC en haar bondgenoten. Vrijdag had de groep wel een akkoord bereikt over een voorstel waarbij de productie met 400.000 vaten per dag wordt verhoogd vanaf augustus tot en met december. De leden stelden ook voor de verlaging van de productie te verlengen tot eind 2022. Dat was niet naar de zin van de VAE. Om alsnog tot een overeenkomst te komen, werden de gesprekken uitgesteld. Bedoeling was om die maandag te hervatten, maar ze werden voor onbepaalde tijd uitgesteld.
“De datum van de volgende bijeenkomst zal te zijner tijd worden vastgesteld”, zei OPEC-secretaris-generaal Mohammad Barkindo in een verklaring.
Prijsstijgingen
De falende gesprekken hebben de olieprijzen de hoogte ingejaagd. De prijs voor een vat Brent-olie bedraagt momenteel 77,45 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2018. Voor een vat WTI-olie wordt er momenteel 76,64 dollar betaald, eveneens het hoogste niveau sinds oktober 2018.
OPEC+ nam in april 2020 historische maatregelen en haalde bijna 10 miljoen vaten per dag uit de productie in een poging om de prijzen te ondersteunen toen de vraag naar aardolieproducten kelderde. Sindsdien heeft de groep geleidelijk aan weer vaten op de markt gebracht, terwijl ze bijna maandelijks bijeenkomt om het productiebeleid te bespreken.
Lees ook:
- Kan de olieprijs stijgen tot 100 dollar per vat?
- Opec: ‘Piek in vraag naar olie nog niet voor komende 20 jaar’
- IEA: ‘Olievraag eind 2022 weer op niveau van voor pandemie’
(jvdh)