Hoe kan je fake news herkennen? “Ik zie een veel belangrijkere rol naar journalisten gaan”

De voorbije maanden is de wereld in de ban van AI geraakt. Maar dat brengt ook gevaren met zich mee. Zo deden al beelden de ronde waarop te zien is hoe Donald Trump gearresteerd wordt. Hoewel de beelden, gegenereerd door AI, nog niet volledig overtuigend zijn, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze niet te onderscheiden zullen zijn van echte beelden.


Beluister het volledige interview hier.


De essentie: “We moeten heel voorzichtig en aandachtig blijven met fake news”, zegt Annelore Deprez, hoofd onderzoek en ontwikkeling, communicatie, media en design aan de Artevelde Hogeschool tegen Business AM.

  • Er zijn een aantal manieren om fake news te herkennen, zegt Deprez. “Foto’s vertellen vaak al heel veel of iets echt of vals is”, klinkt het. 
  • “Maar ook bronnen vertellen veel. Waar vind je een fake nieuwsbericht? Waar komt dat vandaan? Wie is de bron?” Met andere woorden: “wie vertelt dat?”.
  • Deprez zegt dat er manieren zijn om mensen te trainen om kritischer te worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld al op programma’s mediawijsheid op lagere en middelbare scholen. “Maar in de toekomst zal het daarmee alleen niet lukken.”
  • Een belangrijke rol zal zijn weggelegd voor journalisten, vertelt Deprez verder. “Zij zijn degenen die professioneel getraind zijn om te gaan factchecken … Zij zullen degenen zijn die ons eigenlijk aanwijzen dat iets echt of vals is.”
  • Maar niet enkel journalisten zullen die verantwoordelijkheid dragen. “Wij hebben zelf de verantwoordelijkheid om kritisch te blijven”, zegt ze. 

(dv)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.