Microsoft staat op het punt om op enorme schaal gebruik te maken van kunstmatige intelligentie: “Elk product van Microsoft zal AI-capaciteiten hebben die het volledig transformeren”

Met de nieuwe OpenAI-integratie zal Microsoft ondernemingen die de cloudcomputingdiensten van Azure gebruiken toegang geven tot generatieve AI als DALL-E en ChatGPT.

Waarom is dit belangrijk?

Microsoft is al minstens een jaar lang van plan om gebruikers van Azure toegang te geven tot de producten van OpenAI. Nu de dienst er eindelijk aankomt, wordt ChatGPT, de intussen wereldberoemde generatieve AI die conversaties kan voeren, toegevoegd aan het pakket. Maar Microsoft is van plan om uiteindelijk al zijn producten te transformeren met AI-technologie, en dat kan er wel eens voor zorgen dat techreuzen als Google van de troon worden gestoten.

De essentie: Ondernemingen en ontwikkelaars met Azure zullen gebruik kunnen maken van een aantal AI-diensten van OpenAI.

  • Microsoft zegt in een blogpost dat, behalve ChatGPT, ook Codex beschikbaar zal zijn. Dat is een generatieve AI die computercode genereert op basis van tekstuele input. 
  • Ook DALL-E 2, software die afbeeldingen kan genereren gebaseerd op tekstcommando’s, wordt aan Azure toegevoegd. 
  • Behalve de diensten van OpenAI maakt Microsoft ook zijn eigen AI-diensten beschikbaar voor bedrijven. Het gaat om CoPilot, software die code suggereert aan programmeurs, visualisatietool Power BI en de designsoftware Microsoft Designer.

Pittig detail: de hierboven genoemde diensten van Microsoft maken zelf gebruik van technologie die door OpenAI werd ontwikkeld. 

Steeds nauwere samenwerking

En nu: De twee bedrijven werken steeds nauwer samen om de AI-diensten van OpenAI te integreren in Microsofts producten.

  • Eerder in januari doken geruchten op dat Microsoft zich klaarmaakt om Google van de troon te stoten, door ChatGPT te integreren in zoekmachine Bing.
  • Ook zou er sprake zijn van een mogelijke investering van 10 miljard dollar in OpenAI, waardoor Microsoft 49 procent van de aandelen in handen zou krijgen. Het bedrijf is overigens een van de vroege investeerders in OpenAI. Enkele jaren terug pompte het al 1 miljard dollar in het onderzoekslaboratorium.
  • Andere applicaties van Microsoft die binnenkort uitgerust zouden kunnen worden met de technologie, zijn de Microsoft Office apps Word en Powerpoint. Ook Outlook staat op de lijst van software die potentieel geüpgraded zou kunnen worden.
  • Satya Nadella, CEO van Microsoft, sprak dinsdag al op het World Economic Forum (WEF), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande CEO’s, politici en andere invloedrijke figuren, over het potentieel van OpenAI. “Elk product van Microsoft zal AI-capaciteiten hebben die het volledig transformeren”, zei hij. 
Meer