Facebook wil smartphone vervangen (en daarmee macht van Apple inperken)

Andrew “Boz” Bosworth, die recent gepromoveerd werd tot technologiedirecteur van Facebook, bevestigt in een interview met de Britse krant The Telegraph dat het socialmediabedrijf een grotere rol wil spelen als ontwikkelaar van hardware, zoals VR-brillen, om minder afhankelijk te zijn van de iPhone en andere smartphones.

Dat de 39-jarige Boz, een Facebook-werknemer van het eerste uur, door CEO Mark Zuckerberg gepromoveerd wordt tot chief technology officer vanaf volgend jaar, wordt door analisten gezien als een nieuwe stap naar de “metaverse”, Facebooks toekomstvisie waarbij VR (virtual reality) en AR (augmented reality) een belangrijke rol gaan spelen. Daarbij gaan de grenzen tussen de virtuele en de fysieke wereld vervagen met de hulp van VR-brillen. Bosworth leidt momenteel het AR-lab van Facebook, een leger van 10.000 techneuten, dat met die ontluikende technologie experimenteert.

Volgens de nieuwe technologiebaas is de smartphone ongeschikt om alle facetten van die driedimensionale wereld te vatten. “We lopen tegen de grenzen aan van wat deze apparaten zijn”, zegt hij aan The Telegraph, zwaaiend met zijn mobiele telefoon. “Als je de afgelopen tien jaar mensen wou verbinden op nieuwe en spannende manieren, dan was de telefoon de manier om het te doen. Maar vandaag is de telefoon die je in je broekzak hebt zitten, vergelijkbaar met het apparaat van drie of vier jaar geleden.”

Facebook versus Apple

Vandaar dat Facebook steeds meer middelen inzet in de ontwikkeling van eigen VR-brillen en recent nog een alliantie aanging met brillenmaker Ray-Ban. Wat mooi meegenomen is: zo wordt Facebook minder afhankelijk van iPhone-maker Apple. De relaties tussen beide techreuzen zijn al langer verzuurd.

“De telefoon zal een enorm handig apparaat blijven, maar het is een toestel voor algemene doeleinden”, zegt Bosworth. “In VR en AR hebben we het over gezamenlijke ervaringen met mensen waarmee je samen aanwezig bent, zonder dat dit een fysieke aanwezigheid is. Dat kan je niet bereiken met een telefoon.”

Lees ook: Facebook test nieuwe virtualreality-app voor werken op afstand

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20