Enkele ingenieurs van de Amerikaanse sociale mediagigant Facebook ontdekten een fout in het systeem, dat ervoor zorgde dat meer dan de helft van de nieuwsfeed op het platform bezaaid was met desinformatie. Dat blijkt uit een rapport van het voorval dat de Amerikaanse nieuwswebsite The Verge kon inkijken.
Het team zag de eerste tekenen aan de wand in oktober vorig jaar, toen er plots een golf aan desinformatie op de nieuwsfeed verscheen. Normaal wordt alles wat door gebruikers als nepnieuws wordt bestempeld, door een extern team bekeken, en als dit inderdaad desinformatie bevat wordt het bericht onderdrukt.
Nu was er echter een fout, waardoor net die berichten meer werden verspreid. Wereldwijd zouden berichten met nepnieuws gemiddeld 30 procent meer bekeken zijn. Op 11 maart raakte het probleem uiteindelijk opgelost.
Kwalijk
Naast de Facebookberichten die door factcheckers als “nepinformatie” werden bestempeld, wees verder onderzoek uit dat het systeem er niet in slaagde om berichten met naaktheid, geweld of Russische staatsmedia uit de nieuwsfeed van de gebruikers te houden.
Volgens Joe Osborne, de woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, zijn de problemen ondertussen van de baan. “We hebben de oorsprong kunnen herleiden naar een softwarefout, en hebben ondertussen het defect opgelost”, zei hij aan The Verge. Osborne deelde ook mee dat de softwarefout al sinds 2019 aanwezig is, maar voor oktober 2021 nooit problemen te hebben opgeleverd.
Downranking, het systeem waarbij schadelijke of te politieke boodschappen achteruitgeschoven worden in de nieuwsfeed van de gebruikers, is hét stokpaardje waarmee Facebook al sinds het begin uitpakt. De top van het bedrijf benadrukt ook altijd dat de technologie achter het systeem elk jaar beter en slimmer wordt. Dat net die toepassing voor een lek zorgt en eigenlijk een averechts effect heeft, is dan ook bijzonder kwalijk voor het bedrijf.
(mah)