Rusland trekt naar rechtbank om Facebook te laten bestempelen als “extremistische organisatie”

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, heeft zich de woede van Rusland op de hals gehaald. Eerder vandaag kwam aan het licht dat de techgigant tijdelijk bedreigingen tegen Russische militairen in Oekraïne toelaat. Rusland is daarom naar de rechtbank getrokken om Meta te laten labelen als een “extremistische organisatie.”

De oorlog in Oekraïne heeft heel wat losgemaakt bij de mensen. Velen gebruiken dan ook sociale media om hun ongenoegen te uiten over wat er zich afspeelt in Oost-Europa. Meer dan eens wordt er opgeroepen tot geweld tegen de Russische dictator Vladimir Poeten en de militairen in Rusland. Normaal wordt zulk gedrag niet getolereerd op onder meer Instagram en Facebook. Maar uit een interne mail van Meta blijkt dat de socialemediagigant tijdelijk de regels rond het oproepen tot geweld op zijn onlineplatformen heeft versoepeld.

Scherpe reactie van Rusland

Het komt als geen verrassing dat dit niet naar de zin van Rusland is. Onder meer Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Doema, heeft intussen zijn ongenoegen geuit over de actie van Meta. Hij heeft het openbaar ministerie opgeroepen een onderzoek te openen naar het bedrijf.

Het ministerie heeft ook al een verzoek ingediend bij een rechter om Meta als een “extremistische organisatie” te brandmerken. Indien de rechter het verzoek goedkeurt, kan Rusland alle activiteiten van Meta in het land verbieden. Dat meldt Euronews.

Extremistische organisatie

“Overeenkomstig de federale wet betreffende het tegengaan van extremistische activiteiten heeft het bureau van de Russische procureur-generaal bij een rechtbank een motie ingediend om Meta Platforms als extremistische organisatie te labelen en haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie te verbieden”, luidt de officiële verklaring.

De procureur-generaal van Rusland riep ook de Russische mediawaakhond Roskomnadzor op om de toegang tot Instagram te beperken.

Vorige week bleek overigens al dat Rusland de toegang tot verschillende socialemediaplatformen, waaronder Facebook en Twitter, en westerse nieuwssites volledig of gedeeltelijk heeft geblokkeerd. Het land probeert door dergelijke ingrepen te voorkomen dat de bevolking toegang krijgt tot informatie uit het Westen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20