Wat weten we allemaal over Facebook?

Geschreven met input van Joe Merino.

Facebook is één van de meest populaire social media platforms ter wereld. De website bestaat inmiddels alweer 18 jaar en is in die tijd enorm gegroeid. Zo’n 2 miljard mensen gebruiken Facebook elke maand, waarvan 1,4 miljard dagelijks. Mark Zuckerberg is mede-oprichter en CEO van Facebook. Hoe Facebook tot stand kwam, wat het doet en hoeveel geld het oplevert: Je leest in dit artikel alles wat je nog niet wist over Facebook!

De oorsprong van Facebook

Facebook is ontstaan uit een studentenproject van Mark Zuckerberg en zijn medestudenten aan de Harvard Universiteit. Dit zijn echte fans van het dragen van een poloshirt heren. Zij wilden in 2004 een website bouwen waar studenten elkaar konden vinden en contacten. Dit idee groeide al snel uit tot Facebook. In februari 2004 werd Facebook voor het eerst gelanceerd als website en in augustus 2006 verscheen de app op iPhones.

Facebook: wat doet het?

Met Facebook spreek en update je vrienden, familie en mensen met wie je vaak in contact staat. Facebook vraagt om het invullen van je gegevens, zoals naam, leeftijd en geboortedatum: Facebook kan jouw pagina hierop aanpassen. Hierdoor is het een persoonlijk profiel, maar je kunt ook pagina’s aanmaken voor bijvoorbeeld je bedrijf of organisatie. Verkoop je bijvoorbeeld kleding zoals een trui met capuchon? Dan kun je die via Facebook promoten. Facebook is dus niet alleen bedoeld voor privégebruik.

Je kunt op Facebook berichten plaatsen en deze delen met je vrienden. Plaats daarnaast ook berichten op de Facebookpagina van een bedrijf of organisatie. Facebook geeft je de mogelijkheid om te liken, te delen en te reageren op berichten.

Facebook heeft daarnaast nog andere platforms onder zich. Zo bestaat het imperium verder uit Messenger en Instagram. Facebook heeft ook de foto-app Snapchat en Whatsapp overgenomen van andere bedrijven. Het bedrijf bestaat inmiddels uit tien verschillende platforms om zoveel mogelijk gebruikers aan te trekken. Toch zijn ze niet de enige app-ontwikkelaars waar mensen mee werken.

Hoe verdienen zij geld?

Facebook is een gratis social media platform, maar verdient geld aan aan het platform zelf. Facebook heeft veel gebruikers en deze mensen zijn ook klanten van bedrijven die advertenties op Facebook plaatsen. Deze bedrijven betalen Facebook voor het plaatsen van hun advertenties. Daarnaast verdienen zij geld aan Marketplace en Facebook Dating: dit is de datingapp van Facebook. Deze apps worden gratis gebruikt, maar door er mensen aan te koppelen verdienen zij en de bedrijven die hiermee samenwerken geld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20