Facebook: Cambridge Analytica kreeg geen 50, maar 87 miljoen profielen in handen

Het aantal Facebookprofielen dat onrechtmatig in handen kwam van Cambridge Analytica, bedraagt geen 50, maar 87 miljoen. Dat heeft Mike Schroepfer, de Chief Technology Officer van het sociale netwerk, zelf aangekondigd in een lange post over de maatregelen die het bedrijf zegt te zullen implementeren met betrekking tot de bescherming van de privacy van zijn gebruikers. 

Zo zullen gebruikers niet langer een profiel kunnen opzoeken aan de hand van een telefoonnummer of een email-adres. Schroepfer schrijft dat de kans groot is dat op die manier profielen zijn ‘geschraapt’. Daarom werd besloten de toepassing uit te schakelen. Ook krijgen derde partijen nog slechts beperkte toegang tot gebruikersgegevens.

Vorige maand raakte bekend dat Cambridge Analytica, een Brits bedrijf dat specialiseert in het beïnvloeden van verkiezingen, de hand had kunnen leggen op naar schatting 50 miljoen profielen, zonder dat die daarvoor hun toelating hadden gegeven.

Cambridge Analytica zou de data verkregen hebben via de eigen app, ’thisisyourdigitallife’. Die werd ontwikkeld door Aleksandr Kogan, een wetenschapper aan de universiteit van Cambridge. Hij beloofde gebruikers – tegen betaling – een wetenschappelijk  inzicht te bezorgen in hun persoonlijkheid op basis van hun Facebookprofiel.

Wat de gebruikers niet wisten is dat eens ze app hadden gedownload, die ook de gegevens van hun ganse vriendennetwerk naar binnen trok. Dankzij 270.000 downloads beschikte Cambridge Analytica plots over wat men toen dacht nog 50 tot 60 miljoen profielen waren. Die konden na analyse alle op een individueel verschillende manier worden benaderd. Ondertussen is dat aantal dus bijgesteld naar 87 miljoen.

Het aandeel Facebook is sinds het schandaal uitbrak bijna 20% van zijn waarde kwijtgespeeld.

Meer