Fabrikanten van evtols hebben bijna vijfduizend orders in de boeken

Producenten van evtols – elektrische vliegende voertuigen die verticaal kunnen landen en opstijgen – hebben tot nu toe meer dan 4.600 bestellingen voor hun machines binnengehaald. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Revolution Aero, gebaseerd op een analyse van de aankondigingen van de bedrijven.

De onderzoekers zeggen dat de wereldwijde evtol-markt tegen het midden van dit decennium naar schatting ongeveer 8,5 miljard dollar waard zal zijn. Vijf jaar later zou dat bedrag al tot 30,8 miljard dollar zijn opgelopen.

Verenigde Staten

“Van de bestellingen die tot nu toe zijn binnengekomen, waren er tot vorig jaar iets meer dan 1.000 orders geregistreerd”, zegt Alasdair Whyte, oprichter van Revolution Aero. “Het voorbije jaar werden er echter ongeveer 1.950 bestellingen geplaatst. Dit jaar is er tot op dit ogenblik al sprake van ongeveer 1.650 orders.”

Het rapport wijst er verder op dat Noord-Amerika tot op dit ogenblik voor de sector de belangrijkste markt blijft. Vanuit de Verenigde Staten werden immers 1.940 bestellingen geplaatst, terwijl Canada met ongeveer duizend orders op de tweede plaats volgt.

Europa volgt op een derde plaats met ruim zeshonderd bestellingen. In Azië werden meer dan 370 orders geregistreerd. De onderzoekers merken daarbij op dat tot nu toe partijen uit negentien landen bij de fabrikanten van evtols orders hebben geplaatst.

Embraer

De grootste fabrikant van evtols is momenteel het Braziliaanse bedrijf Eve Air Mobility, dat momenteel al meer dan 1.250 bestellingen heeft genoteerd. Eve Air Mobility is een dochteronderneming van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer.

Op de tweede plaats volgt EHang Autonomous Air Vehicle, een Chinese onderneming met een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Die onderneming maakt gewag van meer dan 1.200 bestellingen. De derde plaats wordt ingenomen door het Britse bedrijf Vertical Aerospace, dat tot nu toe meer dan 500 orders zou hebben ontvangen.

Verwacht wordt dat de evtols – vliegende taxi’s – vooral zullen worden gebruikt om kleine groepen mensen naar bestemmingen binnen dezelfde stedelijke omgeving te brengen. Het gebruik van waterstof zou volgens een aantal bronnen echter ook verplaatsingen tussen verschillende steden kunnen stimuleren.

Duurzame energie

Verder wordt er door consulent ResearchandMarkets op gewezen dat de populariteit van de evtols een positieve invloed zal ervaren van het streven naar het gebruik van duurzame energie en de inzet van geluidsarme vliegtuigen.

De Franse vliegtuigbouwer Dassault Systemen verwacht dat evtols de volgende twintig jaar 1,3 miljard passagiers zullen vervoeren. Daarvoor zou een vloot van ongeveer 28.000 toestellen moeten worden gebouwd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20