Fabrikanten beschermende handschoenen beleven een superjaar

Het Maleisische bedrijf Top Glove, de grootste fabrikant van rubberen handschoenen ter wereld, heeft zijn activiteiten sinds de uitbraak van de coronacrisis gevoelig moeten opdrijven. Dat weerspiegelt zich ook in de resultaten die de onderneming tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar heeft gerealiseerd.

Tijdens dat kwartaal, dat eind november werd afgesloten, kon een omzet worden gemeld van 4,76 miljard ringgit (970 miljoen euro). Dat betekende nagenoeg een verviervoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van het bedrijf steeg zelfs van 111,4 miljoen ringgit naar 2,38 miljard ringgit. 

Waardestijging

Top Glove dankt die vooruitgang aan de uitbraak van het coronavirus, aangezien de pandemie de vraag naar beschermingsmiddelen bleef stimuleren. De aandelen van het bedrijf zijn dit jaar met meer dan 300 procent in waarde gestegen.

‘Top Glove en zijn sectorgenoten hebben een uitstekende periode achter de rug,’ benadrukt het persbureau Bloomberg dan ook. ‘De vraag naar beschermende kledij kende een buitengewoon sterke toename. De aandelen van de betrokken ondernemingen wonnen dan ook steeds meer aan waarde.’

Top Glove voegt eraan toe dat ook de introductie van vaccins volgend jaar geen negatieve impact zal hebben op de vraag naar beschermende handschoenen. ‘Mensen die de injecties moeten toedienen, hebben eveneens handschoenen nodig,’ luidt het. ‘Bovendien is er bij het publiek een groter bewustzijn over de noodzaak aan hygiëne gegroeid.’

De onderneming zegt dan ook niet te verwachten dat de wereldwijde vraag naar beschermende handschoenen nog zal terugvallen naar het niveau dat voor de uitbraak van de pandemie werd genoteerd. Het bedrijf heeft zelfs een budget van 10 miljard ringgit gereserveerd om zijn productiecapaciteit over een periode van vijf jaar met 100 miljard exemplaren op te drijven.

Beurs

Top Glove is niet de enige Maleisische handschoenenfabrikant die dit jaar een sterke groei heeft kunnen laten optekenen. De beurswaarde van sectorgenoot Supermax heeft dit jaar een stijging met 1.000 procent laten optekenen. Ook Hartalega, een andere fabrikant van beschermende handschoenen, zag zijn waarde meer dan verdubbelen.

Deze trend heeft zelfs de samenstelling van de Maleisische aandelenmarkt veranderd. In de sterindex van de Bursa Malaysia hebben Top Glove en Hartalega het gezelschap gekregen van Supermax. Het aandeel van de sector in de totale waarde van de Maleisische beursindex is onder die evolutie bovendien van 11 procent naar 13,6 procent opgelopen.

De sector heeft echter zelf ook met een aantal problemen moeten afrekenen.

Volgens Top Glove zal de vraag naar handschoenen dit jaar waarschijnlijk met 20 procent toenemen. Volgend jaar wordt er zelfs een stijging van 25 procent verwacht, waarna een vertraging tot 15 procent in het vooruitzicht wordt gesteld.

Het bedrijf merkt echter op dat ook de prijs van de grondstoffen onder de toenemende vraag is gestegen. Die prijs werd bovendien door ongunstige weersomstandigheden en leveringsbeperkingen nog verder opgedreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20