Mondmasker kan tot 450 jaar overleven: ‘Komt als zwerfvuil in zee terecht’

De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid start een sensibiliseringscampagne rond het probleem van wegwerpmondmaskers die niet als zwerfvuil in zee terecht komen.

Organisaties als Proper Strand Lopers, wetenschappers en burgers vinden regelmatig mondmaskers en ook wegwerphandschoenen en flesjes alcoholgel terug op het strand, zegt de FOD Volksgezondheid. ‘Dit afval wordt ook aangetroffen in zee. De mondmaskers komen nog eens bij de gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt.’

Eeuwenlange vervuiling

Een mondmasker dat op straat achterblijft, kan via de wind en de waterlopen uiteindelijk zijn weg naar de zee vinden. Daar blijft het lang aanwezig: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu, en dan nog verdwijnen de kleine plastic fragmenten nooit helemaal. Hetzelfde geldt overigens voor wegwerpluiers.

Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen, waardoor ze als voedsel worden aanzien door zeedieren. Hun maag is hiermee meteen gevuld, zonder enige voedingswaarde. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld): ‘Mondmaskers redden levens. Maar als ze als afval in de Noordzee terechtkomen, dan brengen ze het zeeleven in gevaar.’

‘Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen’, waarschuwt de FOD Volksgezondheid nog.

Restafvalzak

De campagne roept mensen op om hun mondmasker niet te verliezen. Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten. Kiezen voor een herbruikbaar mondmasker verkleint de afvalberg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20