ExxonMobil gestart met verkoop oudste schaliegas-activa

Het Amerikaanse concern ExxonMobil, producent van olie en gas, is gestart met de verkoop van zijn activa in de Barnett Shale, een gebied rond de stad Fort Worth in de staat Texas. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. De operatie maakt deel uit van de beslissing van ExxonMobil om zijn portefeuille te herschikken en zich te concentreren op activa met grotere winstmarges.

Barnett Shale was het eerste grote schalieveld in de Verenigde Staten waar met de winning van olie en gas van start werd gegaan. In de jaren tachtig van de voorbije eeuw werd in het gebied de aanwezigheid van gas en olie in rotsformaties ontdekt. De productie begon in het laatste decennium van de voorbije eeuw.

Verkoop

ExxonMobil, de grootste olieproducent van de Verenigde Staten, heeft zich drie jaar geleden tot doel gesteld om met de verkoop van activa een bedrag van 15 miljard dollar op te halen.

Het concern wil daarbij zowel activa in de Verenigde Staten als in het buitenland afstoten. Daarbij hoopt Exxon Mobil nu tevens te kunnen profiteren van een herstel van de energieprijzen na de malaise die door de uitbraak van de coronapandemie werd veroorzaakt.

Barnett Shale is de thuisbasis van de eerste horizontaal geboorde schalieputten van de Verenigde Staten. Exxon Mobil telt in het gebied 2.700 boorputten, verspreid over een gebied van ongeveer 75.000 hectare in het noorden van Texas.

Woordvoerders van Exxon Mobil benadrukten dat de productie tijdens het verkoopproces normaal verder gaan. Er werd aan toegevoegd dat er voor de activa tot nu toe ook nog geen concrete koper is geïdentificeerd.

Historisch verlies

Volgens experts zou de verkoop van de activa in de Barnett Shale het concern een bedrag tussen 400 miljoen dollar en 500 miljoen dollar kunnen opleveren. In de derde week van december moeten biedingen voor de activa bij ExxonMobil worden ingediend. Het bedrijf hoopt de verkopen in januari te kunnen afronden.

De productie van schaliegas is in het gebied de voorbije vijf jaar met ongeveer de helft gedaald en liet tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog een productie van gemiddeld 227 miljoen kubieke voet per dag optekenen.

ExxonMobil had vorig jaar aangekondigd een aantal aardgas-activa te willen verkopen. Daartoe behoorden ook de boorputten in de Barnett Shale. Het Amerikaanse concern, dat vorig jaar een historisch verlies van 22,4 miljard dollar leed, heeft daarnaast beslist om ook activa in Azië, Afrika en Europa van de hand te doen.

De Amerikaanse groep wil zich concentreren op zijn activiteiten in Guyana en Brazilië en het Permian Basin in de Verenigde Staten.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20